Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pozyskanie materiału badawczego...
Autor Wiadomość
majki 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2007-10-06, 16:01   Pozyskanie materiału badawczego...

Witam serdecznie. Jestem w trakcie tworzenia oprogramowania wspomagającego identyfikacje szkodnika, entomologiem nie jestem stąd mam kilka pytań. Aby móc sprawdzić i jednocześnie przetestować to oprogramowanie muszę posiadać bazę szkodników. Ze względu na to że, w mojej okolicy jest dużo alei jabłoni oraz sadów jabłoniowych jako materiał badawczy chciałbym wykorzystać szkodniki (owady) żerujące na tych drzewach owocowych.
Moje zapytanie brzmi: jak pozyskać materiał badawczy w postaci osobników dorosłych. Wiem że można zastosować różne pułapki itd. lecz nie wiem jakie szkodniki (mowa o owadach) najczęściej żerują na jabłoniach (chciałbym wykorzystać te najczęściej spotykane) a tym samym w jaki sposób je "łapać".
Z góry dziękuje za podpowiedzi a tym samym na pewno podzielę się informacją co do tego oprogramowania.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-10-06, 22:25   

Pytanie zadałeś na forum motylarskim, więc zapewne o innych rzędach owadów się nie dowiesz. Co do motyli, to wykaz gatunków, spotykanych na jabłoniach łatwo uzyskać. Proszę wejść na stronę Motyle Europy , otworzyć opcję Funkcje/wyszukiwarka gąsienic, i wpisać jako roślinę pokarmową jabłoń (Malus). Wyszukiwarka wyświetli listę 30 gatunków motyli, żerujących na jabłoni. Niektóre nie występują w Polsce (np. I.feisthamelii), bądź są skrajnie rzadkie (S.pyri). Można to wszystko sprawdzić przeglądając dane o konkretnych gatunkach.

majki 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2007-10-10, 12:16   

Serdecznie dziękuje za pomoc, bardzo się przydała.... :wink:

Odpowiedz do tematu