Jak dla mnie to w Polsce występuje P. daplidice. Wprawdzie niektórzy autorzy, np. Tolman podają, że daplidice wystepuje na zachód od Francji i płn. Afryka, dla mnie jednak miarodajna jest strona Fauna Europea, gdzie jest praktycznie na odwrót (dołączam mapki obu gatunków z tej strony).
No i póki co, to w Checklist motyli Polski jest daplidice i nie ma edusa - i tego musimy się trzymać.
Khm, tzn ja się trzymam, bo będąc współautorem Checklist wpisuję dane o daplidice, bo edusa tam jak pisałem nie ma.
Catocala napisał/a:
Ale przecież badania z 1982 roku (przeprowadzone przez Geygera i Scholla) wykazały, że jest na odwrót, w naszym rejonie występuje P. edusa.
Zgadza się - i na tym np. Tolman się opierał. A dlaczego w Fauna Europea jest na odwrót, to nie mam pojęcia - jednak pytałem o to prof. Buszko i mówił, że informacje na tej stronie są wiarygodne (dlatego m. in. Krzysiek Jonko opiera rozmieszczenie i nazewnictwo na tej stronie) i np. następne wydanie Checklist motyli będzie już miało systematykę i nazewnictwo takie jak w Fauna Europea.
Tu inaczej te mapki wyglądają. "Catocala" ma rację. W Polsce nie powinniśmy mieć problemu w kwestii "Pontia". U nas jest edusa. Problem mają we Francji i w Niemczech, bo zasięg tych dwóch gatunków na siebie w pewnych miejscach nachodzi. Jednakże różnice między tymi gatunkami nie polegają na inności w habitusie, ale wyszły przy okazji dociekań laboratoryjnych, które wyszły obu autorom przy badaniach elektroforezy białek. Pewne cechy różnicujące oba gatunki wykazują ponoć stadia przejściowe, ale należy wziąć pod uwagę również ich zmienność. Na tych wyżej załączonych linkach fajnie to widać. Są dobre zdjęcia jaj, gąsienic i poczwarek.
Jaka sprawa? Nie rozumiem? Jeśli chodzi o wnioski z badań to już stwierdzono co napisałem w poprzednim poście. Natomiast w spisie motyli Polski przeoczono rezultaty pracy z 1982 roku. Po prostu popełniono błąd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum