Witam,
Znalazlam tego zawisaka 17.09.2006 najogólniej mówiąc w okolicha Sudetów. Żywił sie topolą. Sądziłam że jest to Nastrosz Topolowiec jednak mam spore watpliwości pomiędzy nim a Nastroszem osinowiecem (osinowiec występuje raczej we wschodniej cześci Polski). Proszę o pomoc w identyfikacji.
Wykluczyłbym tremulae ze względu na termin żerowania, który odpowiada drugiemu pokoleniu L. populi. Gąsienice populi wykazują dużą zmienoość barwną, ale w tym wypadku nie mam żadnych wątpliwości - to L. populi.
Pozdrawiam.
Witam,
Znalazlam tego zawisaka 17.09.2006 najogólniej mówiąc w okolicha Sudetów. Żywił sie topolą. Sądziłam że jest to Nastrosz Topolowiec jednak mam spore watpliwości pomiędzy nim a Nastroszem osinowiecem (osinowiec występuje raczej we wschodniej cześci Polski). Proszę o pomoc w identyfikacji.
Witam! Dziś znalazłam gąsienicę bardzo podobna do tej na zdjęciu. Zgadza sie kolor soczysto-zielony, ukośne delikatne paski żółte, kropki czerwone, wyrostek brazowy. Jednak była na ziemi i nie wiem z jakiego drzewa spadła. Niedaleko była osika, topola biała, ale najbliżej wierzba płacząca. Domyślam się, że to nastrosz topolowiec quote. Proszę pomóżcie. Asia
Może być L. populi, może Smerinthus ocellatus. W każdym razie oba gatunki mają w swoim menu tak wierzbę, jak i topolę, więc możesz podawać gąsienicy liście któregokolwiek z tych drzew (ewentualnie oba, żeby sama sobie wybrała preferowany pokarm).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum