Wysłany: 2007-07-26, 13:13 Co to za poczwara złota ?
znalazłem gosienice 2 dni temu przyczepioną do liscia na zajutrz była już poczwarką.
Nie pamietam jak ta gąsienica wyglądałem .
Poczwarka ma około 2,5 cm długości wisiała na dziewannie jest ciemno beżowy z mnustwem złotych elementów mieniących się jak hologram.
ma sporo wyrostków kolczastych które są złote , tu gdzie mają być skrzydełka są w złote paski w innych miejscach też jest pare złotych elementów.
Co to za motyl i kiedy moge spodziewać się wyklucia ?
Dzieki za pomoc.
Kapturnica dziewannówka, to raczej nie jest, bo zimuje w ziemi.
A opis wskazuje być może na araschnia levana - rusałkę kratkowca
(wielkość i barwa poczwarki), tylko co by robiła na dziewannie
poczwarka troche podobna kształtem do rusałki pokrzywnika ale nie ma takich ostrych "uszu" czy jakto się tam nazywa , nie wiem czy to ma znaczenie bo się nie znam zbytnio , kolce na "odwłoku" ma koloru szczerego złota , w pobliżu miesca znalezienia nie było żadnych pokrzyw.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-26, 22:40
Gąsienice, nim się przepoczwarczą, lubią czasem wędrować wiele metrów od rośliny żywicielskiej. Jeśli nie masz możliwości, by ją sfotografować, to musisz poczekać 2-3 tygodnie. Wylęgnie się motyl i wszystko wyjaśni.
W starym atlasie znalazłem To jest południca Osetnik , kształt poczwarki pasuje a w tekście jest napisane "Poczwarki są przeważnie szare lub zielone, zdarzają się także całkowicie złoto połyskujące, jak gdyby arcydzieła sztuki jubilerskiej ."
Więc to na pewno ten. zrobie zdjęcie ale nie prędko pokarze bo niestety nie mam cyfrówki ale zdjęcie bedzie bardzo dobre bo mam świetne makro .
Dzieki wszystkim za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum