Nadal uważam, że to lubricipeda, gdyż urticae nie ma plamek na dolnych skrzydłach (a tu na pierwszej fotce widać, że są), na górnych skrzydłach na mój gust też tych plamek jest za dużo i są za wyraźne. Co do czułków - to proponuję położyć oba gatunki obok siebie i wtedy widać różnicę - to niezupełnie jest tak, że jedne czułki są białe, a drugie czarne
Jeśli chodzi o czułki (jak to dobrze, że można na forum nauczyć się nie tylko
taksonomii, ale też i morfologii ) - dałem się przekonać
(lubricipeda też ma białą kreskę na nich), ale:
Tutaj urticae też ma kropkę na dolnym skrzydle. Jeśli chodzi o ilość kropek na górnym, to jest ona zmienna
i urticae może mieć ich dużo (por. lepidoptera.pl)
Także ja póki co zostaję przy urticae.
[ Dodano: 2007-07-26, 23:01 ]
jeszcze jedna sówka - tylko jedna rzecz mi nie pasuje,
bo co do gatunku jestem pewien, ale wg wykazu nie powinienem jej znaleźć
w woj. warm-maz, a znalazłem...
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-27, 17:23
Masz rację, to E.virgo. Jest to gatunek o stałej ekspansji na zachód. W 1973 roku M.Bielewicz w pracy "Motyle większe Bieszczadów Zachodnich i Pogórz Przemyskiego" pisze, że z Polski znane są 3 okazy tego gatunku, złowione w Bieszczadach. Motyl rozprzestrzeniał się początkowo wzdłuż łuku Karpat i Sudetów, i pod koniec lat 80-tych osobiście spotykałem go na Śląsku. Znalezienie go w innych miejscach Polski, niż pokazane na mapce to kwestia czasu i intensywności poszukiwań.
Tutaj urticae też ma kropkę na dolnym skrzydle. Jeśli chodzi o ilość kropek na górnym, to jest ona zmienna
i urticae może mieć ich dużo (por. lepidoptera.pl)
Także ja póki co zostaję przy urticae.
Wiesz, ta rosyjska Spilosoma zupełnie mnie nie przekonuje, ta kropka jest tam tylko przypadkowo i to tylko na jednym skrzydle. Brak kropek na dolnych skrzydłach to jest ważna cecha taksonomiczna u urticae i dlatego ja obstaję przy swoim oznaczeniu
mnich81 napisał/a:
jeszcze jedna sówka - tylko jedna rzecz mi nie pasuje,
bo co do gatunku jestem pewien, ale wg wykazu nie powinienem jej znaleźć
w woj. warm-maz, a znalazłem...
Wykaz pokazuje obecność lub nie gatunku w danym województwie stwierdzoną przez autorów Checklist na koniec 2000 r. I nic nie mówi na temat co powinieneś znaleźć lub nie na dzień dzisiejszy. Natomiast ogromna ekspansja E. virgo w ostatnich latach potwierdza jedynie, że właśnie powinieneś ją u siebie znaleźć, bo jest już w tej chwili chyba w całej Polsce
Wiesz, ta rosyjska Spilosoma zupełnie mnie nie przekonuje, ta kropka jest tam tylko przypadkowo i to tylko na jednym skrzydle. Brak kropek na dolnych skrzydłach to jest ważna cecha taksonomiczna u urticae
Moje uwagi miały tylko charakter zgłaszanych wątpliwości (czy prowokacji ),
a chodziło mi o to, by zdobyć pewną wiedzę - jak oznaczać.
Teraz napewno będę wiedział jak odróżnić urticae od lubricipeda - WIELKIE DZIĘKI!
(również za cierpliwość)
Jeśli chodzi o virgo - jestem świadomy, iż checklista nie musi oddawać stanu rzeczywistego.
Dzięki za ciekawe uwagi o ekspansji E.v. - szczególnie Antoniemu.[/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum