Nie bardzo też rozumiem, co chciał Pan osiągnąc zadając takie pytanie na forum publicznym?
Odpowiedz na pytanie - to chciałem osiągnąć
Co do samej wystawy to po pierwsze
na gatunki nie objęte ochroną wg prawa krajowego - tj nie wymienione w rozporzadzeniu wykonawczym do ustawy z 16 kwietnia 2004r o ochronie przyrody - winien pan posiadać zgodę Urzędu Marszałkowskiego - Marszałka Województwa na stworzenie kolekcji - czyli nawet na zykłe bielinki - tak stanowi ustawa o ochronie zwierząt - polecam lekturę
następnie mamy gatunki chronione prawem krajowym - z jednym wyjątkiem p. apollo który jest dodatkowo gatunkiem CITES - tu ustawa stanowiła że w okresie 16.04.2004 - 16.04.2005 należało w ramach abolicji ustawowej zgłosić fakt posiadania okazów do właściwego terenowo wojewody - wojewódzkiego konserwatora przyrody w celu uzyskania stosownych pozwoleń,
wreszcie sprawa CITES - z punktu widzenia Konwencji Waszyngtońskiej - gdzie zawarte są regulacje CITES nie jest istotne czy okaza jest stary czy pochodzi z czasów przedkowencyjnych - musi posiadać stosowne dokumenty. Legalizacją zajmowały się starostwa i ministerstwo Środowiska.
Jeśli nie posiada Pan tych dokumentów w świetle prawa jest narusza Pan prawo - skutkiem tego moze być konfiskata kolekcji i wszczęcie przeciwko Panu postępowania karnego - zostanie wtedy Panu przedstawiony zarzut posiadania i czerpania korzyści majątkowej - nie jest ważne bowiem kto kolekcjonował.
A zawsze może się trafić ktoś kto odwiedzając wystawę i widząc gatunki chronione zgłosi to na Policję która z urzędu przyjdzie na kontrolę....
Zainteresowanie grupą: Motyle i Owady
Wysłany: 2008-03-26, 11:47
Witam Wszytskich zaintersowanych
Dla własnego spokoju sprawdziłem u źródła "temat" chyba do końca.
Otóż tak się składa, że jestem obecnie w Warszawie i odwidziłem dziś rano Ministerswo Środowiska w Warszawie przy ul. Wawelskiej 52.
Pani z którą rozmawiałem wyjaśniła mi wszytko dokładnie i zrozumiale.
1. Nie wolno czerpać korzyści z eksponowania publicznego owadów obiętych CITES
2. Jeżeli zbiór owdaów a w nim wybrane gatunki pochodzą z legalnego źródła nie ma żadnych przeciwskazań w publicznym eksponowaniu.
3. Jeżeli kolekcja pochodzi z przed 1975 roku to teoretycznie nie musi mieć żadnych papierów.
4. Jeżeli zgłosiliśmy naszą kolekcję i sposób jej pozyskania do odpowiednich organów
(w moim przypadku Wojweoda Pomorski) - możemy spać spokojnie...
W moim rozumieniu i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to co robie jest legalne
i nie graniczy z "ciemną sferą".
Wkrótce też beziemy ubiegać się o status i rejestrację Izby Pamięci jako Muzueum Motyli naszego stryja - chiociaż ciężka droga przed nami wierze, że wkoncu "dobijemy do brzegu"
Dziękuje Wam za wszytkie komantarze i wskazówki.
Pozdrawiam
Tomasz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-03-26, 21:08
Cytat:
skąd można poznać że akurat tak stare są???
W każdej kolekcji, każdy okaz obowiązkowo powinien posiadać metryczkę, a na niej podaną datę połowu (oprócz innych informacji, rzecz jasna). Stan okazów może być różny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum