Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie szpilki do jakich motyli? Np. do brudnicy nieparki?
Autor Wiadomość
SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2007-06-18, 17:05   

nie chodzi o to że zmieniam podejście

Jestem przeciwny zabijaniu, ale wiem że czasem trzeba to robić do badań. Głupie jest zabijanie jako hobby, bo chce mieć ładną gablotkę na ścianie...

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-18, 22:15   

Piszesz:
Cytat:
Jestem przeciwny zabijaniu
i
Cytat:
Głupie jest zabijanie jako hobby
Jest w tym trochę racji, ale...
Pisałem już kiedyś o tym na forum, ale przypomnę. Czy wędkarz łowi i zabija ryby dla jakichś badań naukowych? A może myśliwy strzela do zajęcy, czy bażantów bo ma naukowe zacięcie? Nie muszą też tego robić z głodu - na pewno mają dosyć jedzenia w domu. Robią to dla przyjemności i społeczeństwo to akceptuje. Jak ktoś nie chce być myśliwym, czy wędkarzem, nie musi. Nikt go nie zmusza. Ciebie też nikt nie zmusza, by zabijać owady. Rób im zdjecia i już. Ale nie wytykaj entomologom (których jest kilkaset razy mniej niż myśliwych czy wędkarzy z osobna), że zabijają motyle. A pisanie o tym na forum entomologicznym to jak wtykanie kija w mrowisko.

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-18, 23:14   

Człowiek jest właśnie takim stworzeniem które potrafi zabijać dla przyjemności.

Nie wytykam tego tylko nie popieram zabijania. Taki jest zawód naukowca że musi niszczyć to co bada by lepiej to poznać. Jednak to jest troche smutne bo czy nie lepiej byloby widzieć te wszystkie stworzenia latające gdzieś po łąkach czy torfowiskach zamiast suszące sie w gablotce?

Poprostu wyraziłem swoją opinie, która jest troche utopijna, no ale chyba każdy przyzna temu choć troche racji.

ots128 
ZaWiSaKi moja pasja

Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wysłany: 2007-06-19, 07:27   

Piotr Pawlikiewicz napisał/a:
Cytat:
jaki kol wiek

to w życiu nie widziałem, widziałem trzy orty w cztero czy pięcioliterowym wyrazie ale to :D.

Hmm ?
Wiesz czemu są orty ?
Bo jeżeli mi mozilla pokazuje że jest źle robie chyba na dobrze wiec to nie moja wina :|

Kwiczala Antoni napisał/a:
est w tym trochę racji, ale...
Pisałem już kiedyś o tym na forum, ale przypomnę. Czy wędkarz łowi i zabija ryby dla jakichś badań naukowych? A może myśliwy strzela do zajęcy, czy bażantów bo ma naukowe zacięcie? Nie muszą też tego robić z głodu - na pewno mają dosyć jedzenia w domu. Robią to dla przyjemności i społeczeństwo to akceptuje. Jak ktoś nie chce być myśliwym, czy wędkarzem, nie musi. Nikt go nie zmusza. Ciebie też nikt nie zmusza, by zabijać owady. Rób im zdjecia i już. Ale nie wytykaj entomologom (których jest kilkaset razy mniej niż myśliwych czy wędkarzy z osobna), że zabijają motyle. A pisanie o tym na forum entomologicznym to jak wtykanie kija w mrowisko.

Hmm :D Ale czy ja mogę wyjść na ulice zatrzymać samochody i rzucać w nie petardami i powiem że robie to dla przyjemności to co policja i straż pożarna nic mi nie zrobi ? :|

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-06-19, 08:02   

ots128 napisał/a:
Ale czy ja mogę wyjść na ulice zatrzymać samochody i rzucać w nie petardami i powiem że robie to dla przyjemności to co policja i straż pożarna nic mi nie zrobi ?

Baranku boży - znów klepiesz pierdoły i mylisz pojęcia - tu bowiem łamiesz prawo - uzywasz w sposób niedozwolony materiałów pirotechnicznych oraz zatrzymujesz pojazdy mechaniczne bez wymaganych uprawnień więc pewno policja nic ci nie zrobi poza zawiezieniem na dolek a tam chłopaki spod celi zrobią ci z d@#$ jesień średniowiecza - i może przez tą część ciała naleją trochę rozumu :mrgreen: :mrgreen:
Kwiczala Antoni napisał/a:
Ale nie wytykaj entomologom (których jest kilkaset razy mniej niż myśliwych czy wędkarzy z osobna), że zabijają motyle

Albo zalicz nas do łowców - jak wędkarzy i mysliwych :mrgreen: :mrgreen:
SiejeOwies napisał/a:
Jednak to jest troche smutne bo czy nie lepiej byloby widzieć te wszystkie stworzenia latające gdzieś po łąkach czy torfowiskach zamiast suszące sie w gablotce

tylko żeby nie nasza praca to wiele łąk szlak by trafił bo skąd byś wiedział że tam to lata. Jak rozróżnisz wietki? odpowiedz na to pytanie sensownie to przyznam Ci racje.

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-19, 14:46   

grzegorzb napisał/a:

SiejeOwies napisał/a:
Jednak to jest troche smutne bo czy nie lepiej byloby widzieć te wszystkie stworzenia latające gdzieś po łąkach czy torfowiskach zamiast suszące sie w gablotce

tylko żeby nie nasza praca to wiele łąk szlak by trafił bo skąd byś wiedział że tam to lata. Jak rozróżnisz wietki? odpowiedz na to pytanie sensownie to przyznam Ci racje.

Nie cytuj fragmentu mojej wypowiedzi tylko przeczytaj całość bo fragmentami to nie ma sensu.

hellfire 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2007-06-19, 16:03   

Dyskusja wydaje mi się już bez sensu. SiejeOwies (a przy okazji zamęt) powinien raczej ze swoimi uwagami znaleźć się na forum foto a nie entomologicznym. Tam się dyskutuje o zdjęciach. A dla entomologa podstawą do czegokolwiek jest zbiór owadów. Nikt nie neguje faktu, że Tobie wystarcza robienie zdjęć. Mi nie. Wspomniano już wietki. Podejmiesz się oznaczenia ze zdjęć? Bardzo chętnie przekażę Ci zbiór do opracowania.

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-19, 17:10   

Obserwacje też są ważne, a na tym forum znalazłem się dlatego, że są tu ludzie którzy znają się na motylach i potrafią je oznaczyć co pomaga mi w ich poznawaniu. J

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2007-06-19, 19:34   

SiejeOwies napisał/a:
są tu ludzie którzy znają się na motylach i potrafią je oznaczyć co pomaga mi w ich poznawaniu. J

Zaliczywszy się nieskromnie do tych znających się 8) , powiem Ci, że co najmniej 50% posiadanej przeze mnie wiedzy o owadach to rezultat ich kolekcjonowania. I cóż teraz powiesz?

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-20, 21:52   

Powiem tyle, że spróbuje się nauczyć jak najwięcej jak najmniej niszcząc ;)

np. dziś obserwowałem godowe harce przestrojników ;>

grzegorzb

Wysłany: 2007-06-21, 07:05   

SiejeOwies napisał/a:
przestrojników

a którego gatunku???? bo w Polsce jak zapewno wiesz jest więcej niż jeden - więc pisania samej nazwy rodzajowej jest pozbawione sensu.
Podaj wieć nazwę gatunkową. No chyba że bez złapania nie wiesz :mrgreen:

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-21, 09:51   

Zajżyj do mojego tematu w dziale "Jaki to gatunek" a się dowiesz...

Jakoś bez złapania udało mi się je oznaczyć.

A napisałem przestrojników bo jeszcze nie miałem oznaczonych ale już wtedy wiedziałem że to przestrojniki ;p

grzegorzb

Wysłany: 2007-06-21, 09:56   

SiejeOwies napisał/a:
Jakoś bez złapania udało mi się je oznaczyć

spróbój to samo z wietkami :mrgreen: :mrgreen:
zrozum nikt tu z obecnych i przy zdrowych zmysłach nie będzie propagował łapania niepylaka w celu jego oznaczenia czy rusałki żałobnika ale przy niektórych gatunkach inaczej się nie da - i czy chcesz czy nie, winieneś to zaakceptować - inaczej sam się będziesz ośmieszał.

SiejeOwies 

Wysłany: 2007-06-21, 12:29   

Fajnie a jak złapie grzegorzakaB to przyniose ci jego i go oznaczysz.

Człowieku zejdz ze mnie bo zachowujesz się jak dzieciak który dostał nową zabawke. W tym momencie sam się ośmieszasz. Starasz się być najmądrzejszy a skąd możesz wiedzieć co w motylach mnie interesuje?

grzegorzb

Wysłany: 2007-06-21, 13:36   

SiejeOwies napisał/a:
Człowieku zejdz ze mnie bo zachowujesz się jak dzieciak który dostał nową zabawke

Zaczynasz być robić się chamski a tacy dość smutno kończą na tym forum. Z racji twego wieku jeszcze puszczam ci to płazem. Takie teksty to do swoich rówieśników śledzi.

Odpowiedz do tematu