Wysłany: 2012-05-28, 18:42 Gdzie znaleźć gąsienice motyli do hodowli ?
Szukam gąsienic do wyhodowania i tu następuje pytanie. Nie wiecie może gdzie można znaleźć mniej więcej jakieś gąsienice motyli ? (np. pod drzewami czy coś).
Ostatnio znajduje same gąsienice ciem, a motyle też by sie jakieś przydały
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-05-28, 21:41
Cytat:
znajduje same gąsienice ciem, a motyle też by sie jakieś przydały
Ćmy to też motyle!!! Jedyna różnica jest taka, że ćmy są w większości aktywne nocą.
Cytat:
gdzie można znaleźć mniej więcej jakieś gąsienice motyli
Odpowiedź jest bardzo prosta. Gąsienice, aby żyć, muszą jeść. Szuka się je więc na roślinach pokarmowych. Poszukaj na stronie "Motyle Europy" na jakich roślinach żerują gasienice interesującego Cię gatunku, i wtedy możesz rozpocząć poszukiwania. Nie ma znaczenia, czy to będzie pod drzewem, na łące, w lesie, czy gdzieś indziej.
Przykładowo, gąsienice rusałki pawika żerują na pokrzywie. Jak przeszukasz wszystkie pokrzywy w okolicy, na pewno znajdziesz.
Ja kiedyś wyhodowałem Lymantria dispar (brudnicę nieparkę) z gąsienicy przez poczwarkę do imago. Przeobrażenie z gąsienicy do owada dorosłego zajęło w słoiku przykrytym gazą około 2 tygodnie. Gatunek żerował na liściach jabłoni (papierówki) w sadzie u mojej babci. Larwa dość kolorowa (niebieskie i czerwone kropki), bujnie owłosiona, a motyl jest szaro-brązową ćmą. To trochę tak, jakby księżniczka przemieniała się w kopciuszka.
_________________ tłumacz naukowych publikacji biologicznych
rusalki na pokrzywie tak jak mowi antoni kiedys znalazlam pod ziemia chyba na zime zasypialy/zimowaly (zapomnialamjak tam to sie nazywa) ale nie interesowalam sie motylami wiec znow je zakopalam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum