Bardzo potrzebuje pomocy w określeniu mniej więcej gabarytów woliery, w której będzie można hodować motyle we wszystkich stadiach, oraz w których będą one mogły samodzielnie się rozmnażać. Szukam odpowiedzi od dawna na różnych forach i niestety nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi.
Jestem w trakcie projektowania woliero-terrarium dla motyli, bardzo zależy mi również na tym aby motyle mogły samodzielnie prowadzić cykl rozwojowy i aby hodowla była pokoleniowa. Chcę aby ingerencja człowieka była na poziomie minimum.
Za wszelkie podpowiedzi dla początkującego hodowcy będę również bardzo wdzięczna!
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2016-11-19, 15:14
Nie piszesz jakie motyle miałyby być hodowane w tej wolierze. Dla motyli nocnych duża woliera nie jest potrzebna. Wystarczy nawet taka 0,5mx0,5mx0,5m. Natomiast dla motyli dziennych potrzebna jest duża woliera, by zapewnić motylom możliwość lotu. W załączniku pokazuję taką wolierę, wybudowaną przez Jurka Budzika do hodowli motyli.
Nie podałam jakie motyle ponieważ na razie sama nie wiem i szukam odpowiednich.
-Potrzebuje minimalnych wymiarów, na X ilości motyli, żebym mniej więcej wiedziała ile motyli będzie mogło normalnie funkcjonować w mojej wolierze.
-Chcę również aby cykl życia motyli był pozbawiony ingerencji człowieka.
-Miałam zamiar w jednej wolierze hodować dwa gatunki, jeden dzienny jeden nocny.
Tą wolierę Budzika widziałam. Moja musi być mniejsza, będzie wykorzystywana w miejscach publicznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum