Wysłany: 2021-11-30, 20:54 Jaki to gatunek? gasienica z salaty
Czesc!
Znalazlam w slacie taka gasienice i nie mam serca jej po prostu wyrzucic...
Od tygodnia siedzi w sloiku, najpierw bardzo duzo jadla - teraz sie przepoczwarza, jest juz brazowa i malo sie rusza.
Czy moglby ktos pomoc mi okreslic co to za gatunek i jak sie nia dalej opiekowac?
To poczwarka, więc jak najbardziej się udało Teraz głównym problemem będzie doprowadzenie do wylęgu motyla o odpowiedniej porze roku (czyli, dla tego gatunku, mniej więcej w maju) - jeśli wylęgnie się zimą, nie będzie możliwe, żeby go wypuścić. Zwykle takie zimujące poczwarki trzyma się w chłodniejszym miejscu, zbliżonym temperaturowo do warunków na zewnątrz, ale to południowy gatunek, więc nie mam pewności czy takie przechłodzenie mu nie zaszkodzi. Może odezwie się jeszcze ktoś z doświadczeniem w zimowaniu ciepłolubnych sówek.
I przy okazji, warto zadbać o odpowiedni poziom wilgotności, bo to też ma wpływ na rozwój i wylęganie motyla - czyli należałoby albo umieścić poczwarkę w ziemi, albo położyć obok niej wilgotny ręcznik papierowy/wacik (i oczywiście zwilżać go regularnie).
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2021-12-13, 12:41
Na kilka rzeczy musisz zwrócić uwagę. Temperaturę musisz utrzymywać w granicy kilku stopni powyżej zera (5-6 stopni). Gatunek jest ciepłolubny, więc ujemna temperatura może poczwarce zaszkodzić. Gdy jest cieplej motyl w poczwarce może zacząć się rozwijać i zbyt wcześnie się wylęgnie. Musisz utrzymywać odpowiednią wilgotność. Ziemia też może wyschnąć, a z nią poczwarka. Gdy jest zbyt wilgotno, pojawi się pleśń i poczwarka też zginie.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2021-12-15, 12:50
Oczywiście tak. Nie wiem tylko czy masz odpowiednią lodówkę. Nowoczesne lodówki mają możliwość regulacji temperatury wewnątrz co jeden stopień. Jeśli takiej regulacji nie ma, musisz sama dbać, by temperatur nie spadła zbyt nisko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum