Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
pomocy z trogonoptera brookiana z Malezji
Autor Wiadomość
Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2008-02-22, 16:12   

Dalej żyj złudzeniami:
Zobacz jak wygląda handel i sposoby pozyskiwania owadów, film do obejrzenia w tym temacie http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=4073 ostatni post

Cytat:
Może jak umrze jakaś ładna dziewczyna to po co ją zakopywać do ziemi może lepiej spreparować. Dla mnie to będzie w takich wypadkach zwykła profanacja zwłok. Ale byli i lepsi bo wpadli na pomysł, że z ludzi można robić mydło. Szybko znaleźli się tacy co ich wyleczyli. Wydaje mi się, że taki obrońca przyrody powinien pójść z tym do lekarza.
Jeszcze raz dowidzenia.

Wszystkich wysyłasz do lekarzy, może sam zacznij się leczyć człowieku. Po twoich postach można wnioskować że być może cierpisz na depresje paranoidalną. A co do abażuru to nie tak całkiem wymyśliłem, nawet Fiedler w swoich książkach opisywał handel miniaturowymi główkami ludzkimi. W innych kulturach jedzą swoich zmarłych. Dlaczego oburza cię handel ludzkimi szczątkami a nie oburza cię handel owadami. I tu zabijasz i tu. Mnie po prostu brzydzi proceder handlu motylami, slimakami, rafkami itp.
Cytat:
No i dalej nie wiem czy mogę podarować tego motyla czy muszę załatwić na to CITES. Przecież nie chcę wejść w kolizje z prawem. Jak będę musiał to pojadę osobiście do Ministerstwa i wezmę z sobą strzykawkę do usypiania i siatkę na motyle. Jak mnie zobaczą :shock: to pewnie szybko załatwią.

Uważaj bo w takim przebraniu może ci coś załatwią ale niekoniecznie to co byś chciał. I kolor tego papierka może być co najmniej jaskrawy.
Cytat:
Znalazł się następny wielki obrońca przyrody, ma problem z spreparowaniem insekta a człowiekowi by wbił nóż w serce z radością.

Jeśli chodzi o nóż to za takie coś mogę skierować sprawę do sądu o zniesławienie i radzę ci się uspokoić z podobnymi tekstami bo to zrobię. Co do preparacji no cóż ja nie robie składaków takich jak można było zobaczyć w pewnej publikacji o nowym gatunku dla Polski. Notabene złowionym przez ciebie i za to ci chwała.
Co do swojej techniki preparacji nie mam zastrzeżeń. Przykład http://img210.imageshack....pgchorzeva8.jpg
http://img508.imageshack....enicekopxd5.jpg
Ot znajdzie się parę mankamentów i wilczomleczka nóżka nie schowana itp. ale nie zarzucaj mi że nie jest porządnie spreparowany.
Co do wielki obrońca... jestem mgr ochrony środowiska a środowisko to też człowiek i jego relacje z otoczeniem. I uczono mnie, że nic na siłę i zawsze należy szukać złotego środka i postępować tak by obie strony były zadowolone. Ale z kupcami nie ma co dyskutować (bez dutków nie ma dyskusji), jesteś religijny (wielokrotnie na religie się powołujesz) to powiem ci że nawet Jezus handlarzy nie lubił :D (to tak by ci dogryźć).
Bez pozdrowień
Pawlikiewicz

BODZIO 

Zainteresowanie grupą: brak
Wysłany: 2008-02-25, 08:45   

Piotrze jesteś człowiekiem wykształconym jak piszesz z czego się cieszę ale to o niczym jeszcze nie świadczy. Mnie wyzywałeś od trolla chociaż mi się pisać i odpisywać już nie chce. Piszesz prawie wszędzie na całym forum tylko rzadko do tematu. Tutaj na przykład autor tego tematu zwraca się o zakup T.brookiana. Czy chociaż udzieliłeś mu jakąś dobrą radę w tej sprawie? Dalej taka pisanina nie ma najmniejszego sensu.
Pozdrawiam: Bogdan

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2008-02-25, 15:43   

oj przestańcie się kłócić jak baby z radia M ;)

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2008-02-25, 16:02   

Dlaczego nazwałem cię trollem:
za wikiepedią:

Trolle bardzo często posiadają co najmniej kilka z poniższych cech, co pozwala ich w wielu przypadkach zidentyfikować i zrezygnować z dyskusji z nimi:

Cytat:
bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei (np. "Ten system operacyjny jest najlepszy!") i bronienie jej do końca (często wbrew rzeczywistości);

twoja idea "podgatunki nie mogą razem występować" i nawet zdanie takich osób jak Lech Borowiec i Paweł Jałoszyński twego zdania nie zmieniło, przy okazji dowiedzieliśmy się że masz poglądy kreacjonistyczne.
Cytat:
nieumiejętność przyznania się do błędu — typowy troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej przyjmie jedną z dwóch strategii:
o zacznie udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został zrozumiany;
o będzie agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd.
* chętne używanie argumentów "ad personam" — atakujących osoby lub ich cechy szczególne, jak wiek/zainteresowania/etc., bez związku z tematem dyskusji, a często przy użyciu słów wytrychów, w niektórych przypadkach troll posuwa się do wyzwisk i gróźb

wszyscy co się z tobą nie zgadzają są chorzy psychicznie
Cytat:
skrajna megalomania i pogardliwy stosunek do innych osób — jest to bardzo charakterystyczna cecha trolli, która prowadzi prędzej czy później do ich wyobcowania, bo nawet osoby pierwotnie sympatyzujące z trollem lub odnoszące się doń neutralnie zrażają się do niego z powodu takich zachowań wobec nich

raczej megalomanem nie jesteś
Cytat:
częste nazywanie innych trollami internetowym

w poście wyżej to mi zarzucasz
Cytat:
wprowadzanie zamieszania w stosunku do własnej osoby, przedstawianie siebie jako ofiary (np. moderatorów)

nie uskarżałeś się nad swoją dolą że nie możesz handlować chronionymi
Cytat:
częste zadawanie tych samych pytań, na które odpowiedź została już udzielona; celem trolla jest w tym przypadku zapętlenie dyskusji i wprowadzenie dodatkowego zamieszania

pokażcie mi gąsienicę...

Dlatego ja rezygnuję z dyskusji z Panem.

BODZIO 

Zainteresowanie grupą: brak
Wysłany: 2008-02-25, 16:51   

Panie jak się chce Panu tyle pisać. Jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam: Bogdan

TOMEK imago 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne/nocne
Wysłany: 2010-01-25, 22:04   

Serdecznie witam.
Mam pytanie do do osób doświadczonych, którzy byli już na wyprawach entomologicznych. Gdzie, jak i kiedy przed wyjazdem można zdobyć papiery zezwalajace na przewóz motyli lub innych stawonogów do Polski zza granicy; np. Grecji, Egiptu. Oczywiście jeżeli jest coś takiego gdzyż chciałbym zwiękrzyc swoją kolekcję, a nie chciałbym dostać kary za przemyt zwierzętami.
Jeszcze jedno. Czy w najbliższym czasie tzn. do maja odbedą się giełdy terrarystyczne na Dolnym Śląsku? Gdzie i kiedy?
Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje.

Paweł Walkiewicz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-01-25, 22:27   

TOMEK imago, Chyba coś Ci się pomyliło i niechcący wkleiłeś coś, co już napisałeś w innym temacie.

TOMEK imago 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne/nocne
Wysłany: 2010-01-26, 18:17   

Nie pomyliło mi się tylko wkleiłem dwie wiadomości dla większej szansy na odpowiedź.
Jeszcze raz prosze o odpowiedź.

Odpowiedz do tematu