Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
motyle na wesele
Autor Wiadomość
anthocharis 

Zainteresowanie grupą: Saturniidae, sphingidae
Wysłany: 2008-02-29, 19:21   

Witam.
Motyle na wesele. Oczywiście jest to do wykonania. Wymaga jednak dużego nakładu pracy. Najlepiej szukać hurtowego hodowcy, który posiada wiele osobników, żeby te 50 sztuk trafiło we właściwy dzień czerwca. Po drugie problem polega jeszcze na ich przetrzymaniu ( w czymś w rodzaju bloków startowych ) W przypadku motyli dziennych ciemne pudło wystarczy - mniejmy nadzieje. Zawsze jednak istnieje możliwość, że któryś z zamkniętych w tym pudle motyli zechce sobie polatać i zrobi się z tego wszystkiego wielki kocioł. Jak dla mnie - mógłbym się tym zająć, ale pierwszy i podstawowy warunek jakiego bym żądał - to informacja od klienta na rok przed taką imprezą i napewno 50 sztuk da się ustawić na dany dzień. Nie mniej jednak - zwracając się do autora postu - zapraszam na stronę www.mojemotyle.pl gdzie znajdzie linki do sklepów zajmujących się hurtową sprzedażą motyli. Potrzebna jest tylko osoba która to wszystko zaplanuje i wykona. Jeśli pogoda jeszcze dopisze - dobry efekt murowany... I tym bardzo optymistycznym akcentem zakończyłem.
Pozdro
mc

MagdaZ 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2008-04-29, 20:37   Również poszukuję hodowcy motyli

Bardzo mi zależy aby motyle uświetniły moją uroczystość ślubną w lipcu tego roku (19.07.2008) i byłabym wam dozgonnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie.
Chciałabym wypuścić pod kościołem około 600-1000 motyli, więc tyle nie nałapię nawet jakbym stanęła na głowie :)
Ślub jest w małym miasteczku a sam kościół blisko parku, więc jak ktoś się martwi o bezpotomną ich śmierć to też im nie grozi.
Bardzo, bardzo, bardzo proszę was o pomoc.

Każdy kontakt jest dla mnie na wagę złota, ponieważ motyle tę są spełnieniem moich marzeń.

Jeszcze raz bardzo bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2008-04-30, 00:28   

"600-1000 motyli" :shock:

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-04-30, 10:06   

No właśnie. Nikt Ci Magdo nie wyhoduje 1000 motyli do lipca, nawet jeśli ma jakąś firmę hodowlaną (a taką trudno w Polsce znaleźć). Nawet 100 motyli w warunkach domowej hodowli to byłby sukces. Samice motyli dziennych (a o takie chodzi, bo nocne by Ci w dzień nie fruwały) składają kilkadziesiąt jaj. Trzeba by więc złapać ze 20 samic i mieć kilka arów z posadzoną rośliną pokarmową (nawet jeśli miałaby to być tylko pokrzywa :grin: ), i dużą ilość hodowlarek.

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2008-04-30, 13:48   

MagdaZ napisał/a:
więc jak ktoś się martwi o bezpotomną ich śmierć to też im nie grozi.

wiesz mówiąc delikatnie - to tak jakby wysadzić kogoś na środku ocenu i dziwić się że umarł z pragnienia.
Pomijam fakt że uwolnienie "obcych" gatunków (tropiki itp) do środowiska naturalnego jest zabronione
Art. 120. 1. Zabrania się wprowadzania do środowiska przyrodniczego oraz
przemieszczania w tym środowisku roślin, zwierząt lub grzybów gatunków obcych, a także ich form rozwojowych.

a więć po ślubie można wylądować na dołku - to chyba nie najlepsze miejsce na noc poślubną :mrgreen:
MagdaZ napisał/a:
motyle tę są spełnieniem moich marzeń

a nie zauroczenim pomysłem z USA??? :mrgreen:
tak jak pisał Antoni - nie da się tego zrobić w polskich warunkach klimatycznych. Nawet jeśli ktoś by podjął takie ryzyko - to wystarczy brak pogody - nawet lekkie zachmurzenie i zamiast powalenia na ziemię wszystkich zebranych tudzież spełnienia marzenia wyjdzie wielka kicha :wink:

Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2008-05-06, 13:45   

cuda się zdażają :idea: (chyba)

http://www.berkshirebutterflies.com/

http://www.butterfly-gift...lyreleases.html

http://www.butterflyweddings.co.za/home.htm

:grin:

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-06, 18:36   

Zapewne zwróciłaś Alicjo uwagę na ceny. Od 100$ za tuzin motyli do 50 $ za jednego motyla. Tanio to nie jest :wink:

Comes 

Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-05-06, 23:36   

Magdo nie jesteś pierwszą osobą, która pyta się o taką możliwość. Problem jest w tym, że w Polsce nie ma firmy, która oferowałaby taką usługę. Za granicą są takie firmy ale nie u nas w Polsce (przynajmniej w tej chwili). Na tym forum znajdują się miłośnicy i entuzjaści motyli. Obserwujemy je, fotografujemy, czasami niektórzy nawet je hodują (ale pojedyńcze sztuki), wymieniamy sie poglądami i opiniami. Nikt natomiast nie zajmuje się komercyjną i przemysłową hodowla motyli. Nawet wrocławskie ZOO dla swoich potrzeb sprowadza z zagranicy tylko po kilka/kilkanaście egzemplarzy motyli poszczególnych gatunków. Zebranie (wyhodowanie lub złapanie) jak sama napisałaś kilkuset sztuk motyli przekracza nasze możliwości. O chęciach i o ocenie takiego spektaklu nie pisze bo to tylko teoretyzowanie. Jednym się podoba innym nie. Nie zmienia to jednak faktu, że jako amatorzy i entuzjaści - "motylarze" nie możemy Ci pomóc. Mam nadzieje, że to zrozumiesz. :wink:
Z okazji zbliżającej się, tak ważnej dla Ciebie uroczystości składamy Ci serdeczne życzenia. :smile:

Odpowiedz do tematu