a ja mam pytanie gdyż w poniedziałek w Białowieży w rezerwacie ścisłym widziałem latające dostojki, czy to możliwe że to latonie??
Oraz wczoraj szukając turzyc dla gąsienicy (trochę pojadła i dalej nic...) zauważyłem przeplatkę. Latała nad rzeczką (opodal krzaczka ), wielkości modraszka wieszczka, jaki to mógl być gatunek??
Te dostojki to pewnie latonie, u mnie już są też B. dia, ale w Białowieży to jeszcze niekoniecznie.
Co do przeplatki, to one jeszcze nie latają, najwcześniej pojawia się M. cinxia - u mnie już lata od maja, ale jeszcze jej nie ma. Inne przeplatki tak od końca maja/początek czerwca.
Jak małe to było, to może widziałeś kratnika?
niezła fotka, ja jak dziś wracałem z dziekanatu znalazłem na chodniku bytomkowca, wcale nie chciało mu się latać a jak wziąłem na ręce to zaczął spijać pot szkoda ze nie miałem aparatu ;/
U mnie pojawiły się już czerwończyki (Lycaena phlaeas i Lycaena tityrus), do tego chyba Dostojka latonia i jakiś minimalny modraszek (czyżby C.minimus?). Rozpiętośc skrzydeł - 20 mm. Proszę o potwierdzenie!
[ Dodano: 2008-05-12, 15:54 ]
dostojka...
CIMG4380.JPG
Plik ściągnięto 92 raz(y) 27.88 KB
CIMG4379.JPG
Plik ściągnięto 87 raz(y) 34.46 KB
CIMG4341.JPG
Plik ściągnięto 89 raz(y) 27.34 KB
CIMG4331.JPG
Plik ściągnięto 86 raz(y) 30.26 KB
CIMG4330.JPG
Plik ściągnięto 95 raz(y) 26.64 KB
CIMG4321.JPG
Plik ściągnięto 92 raz(y) 24.95 KB
CIMG4320.JPG
Plik ściągnięto 96 raz(y) 21.25 KB
CIMG4312.JPG
Plik ściągnięto 94 raz(y) 19.33 KB
CIMG4303.JPG
Plik ściągnięto 105 raz(y) 21.36 KB
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
na łączce gdzie robiłem mu zdjęcia spotkałem kilkanaście takich egzemplarzy w zmniejszonej wersji
ale dzięki, wierzę Wam - sam specem nie jestem.
Brat
Zainteresowanie grupą: Pyralidae
Wysłany: 2008-05-14, 15:58
W " Kluczach do oznaczania owadów Polski" - Zeszyt 61 (Modraszki-Lycaenidae) M. Krzywicki pisze o E. argiades:
Cytat:
Pojawia się w dwóch pokoleniach. Pokolenie pierwsze - gen. vern. polysperchon BERGSTRASSER pojawia się w maju. Okazy do niego należące są znacznie mniejsze (długość skrzydła przedniego ok. 10 mm) od pokolenia drugiego (długość skrzydła przedniego ok. 14 mm), które pojawia się w lipcu i sierpniu.
Dodam, że w południowej Polsce pojawia się także trzecie pokolenie we wrześniu, i wtedy również można spotkać zmniejszone osobniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum