Ciemna sowa - Rusina ferruginea. Miernikowce - dobrze. Piórolotkiem nie będę się zajmować, bo to nie moja działka - a gąsienica to coś z sówek, ale nie chce mi się w tej chwili szukać gatunku
I ciekawy Ikar-nie-Ikar (zdecydowanie bardziej ciepły błękit, i beżowe tło spodu skrzydeł, lazurek to nie jest bo widać kropki- ale mimo to, ciekawy gość)...
Trochę innych, fajnych zdjęć:
Trzmielojada...
Jaszczurki zwinki w wojowniczym nastroju...
Zbożówka dobrze oznaczona, Hypena też. Dziwactwo to niedźwiedziówka z rodzaju Eilema - wyglada mi na E. lutarella. Modraszek faktycznie trochę nietypowy, zwłaszcza ten brązowawy odcień spodu (taki pasowałby u bellargusa - no, ale u okazu ze zdjęcia strzępina jest bez kresek) - jednak też sądzę, że to ikar; to jest tak zmienny gatunek, że już nic mnie chyba u niego nie zaskoczy - podobny okaz znalazłam zresztą na www.leps.it , ten samiec ma nawet jeszcze bardziej brązowy spód skrzydeł.
I tu definitywnie zły tor: P. agrus ma długie ostrogi na pierwszej parze odnóży- idas i argyrognomon nie mają, tak jak te sfotografowane- pytanie czy dobrze przypisałem gatunki...
G. alcon też odpada, bo alkony nie maja kropek na drugiej parze skrzydeł, nausitous, jednakże już ma...
Agestis jest taki ciekawy, że nie ma w literaturze wspominanych białych plam klinowatych ciągnących się prawie na całą szerokość skrzydła i zanikającej jednej z czarnych plamek....
Alicja Gość
Wysłany: 2006-07-29, 14:10
z tymi modraszkami to zawsze jest klopot
zna ktoś dobrze niemiecki ??
chcecie skany do identyfikacj ?
mam ksiazke o motylach europy i afryki północnowschodniej z 2 tys. zdjec kolorowanymi
oto przykład a propo modraszków
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 15:27
Alicjo - skan, jaki prezentujesz, pochodzi z książki T.Tolmana - oryginał jest w języku angielskim, więc jeśli z niemieckim masz kłopoty, kup sobie wersję angielską....
A co do motyli:
alcon i teleius od spodu są bardzo podobne, ale ten widoczny z wierzchu to na pewno teleius, zapewne więc i pozostałe to teleiusy.
Tercet argus-idas-argyrognomon, łatwo rozpoznać widząc wierzch skrzydeł (szczególnie argusa). Argyrognomon jest nieco jaśniejszy od spodu, i tu raczej nie mam wątpliwości. Z tą ostrogą na goleni nogi przedniej to prawda, ale na zdjęciach tego szczegółu nie widać. Wydaje mi się jednak, że oznaczenia ItsMeOnly są poprawne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum