Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
polskie pazie - szukanie, zimowanie, aspekty prawne..
Autor Wiadomość
Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2007-03-15, 01:00   polskie pazie - szukanie, hodowla, aspekty prawne..

przeczytaj to rozporządzenie, masz tam liste gatunków chronionych i zobaczysz że paź królowej nie jest chroniony i możesz go sobie hodować. A kupowanie poczwarek no cóż ... nie lepiej iść na działki i poszperać w pietruszce ide o zakład że znajdziesz, nic cie nie kosztuje co najwyżej jakaś działkowiczka zdzieli cie łopata bo pomyśli że kradniesz marchewki (jak byłem dzieckiem tak mnie jedna babcia przegoniła, ale swoją drogą marchewek tez podjadłem :twisted: )

adik2810 
adik2810

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2007-03-16, 21:58   

siemka może ja będę miał więcej szczęścia i mnie nikt nie pogoni a i może coś złapie (a ciekawe jak marchewki w tym roku trzeba spróbować)

[ Dodano: 2007-03-16, 21:59 ]
siemka może ja będę miał więcej szczęścia i mnie nikt nie pogoni a i może coś złapie (a ciekawe jak marchewki w tym roku trzeba spróbować) :oops:

Grzegorz 
Zawisaki są super

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2007-03-19, 19:51   

Ja to nie mam gdzie szukać. U mojej babci były 3 pazie (gąsienice :) ) Znalazłem tylko 2, bo babcia mieszka dosyć daleko, ale wiem, że były 3, bo babcia mówiła, że ta trzecia to siedziała przez jakiś czas, a potem gdzieś tajemniczo zniknęła, szukałem i nic, żadnej poczwarki nie znalazłem :cry: Może jeszcze ta samica pazia, co zniosła jaja u mojej babci jeszcze gdzieś grasowała :) Warto sprawdzić niedalekie ogródki :D a jeśli nic się nie znajdzie, to może w te wakacje też jakaś samiczka z powołaniem przyleci :mrgreen: Z tymi dwoma hodowla nie poszła :cry: jedna zdechła jak była mała, a druga w poczwarce :cry: Jeśli chodzi jeszcze o tą trzecią, to jak myślicie, znajdzie się gdzieś tam jeszcze poczwarkę, czy tą gąsienicę coś zeżarło :?:

robertryba_2005

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2007-03-19, 21:08   

Z tego co obserwowałem na mojej marchwi to gasienice przed przepoczwarzeniem szukaja lepszych miejsc niz natka na ktorej zerowała. Jesli w tamtym roku były gasienice to masz duze szanse, ze w tym roku tez beda ;)

Grzegorz 
Zawisaki są super

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2007-03-20, 20:04   

To w takim razie, gdzie szukać poczwarki tego pazia :?:

robertryba_2005

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2007-03-21, 10:16   

Z poczwarkami nie będzie tak łatwo, choć można poszukać na pobliskich krzewach. Ale najlepiej poczekać na gąsienice lub imago.

adik2810 
adik2810

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
  Wysłany: 2007-05-06, 12:57   

siemka ponownie niestety ja mieszkam w miescie i nie mam działki ale chcę i hoduję motyle.szukam nowych hodowców i kontaktów.Piszcie do mnie na gg.9729374.Ale bardzo proszę jeśli ktoś ma na sprzedaż papilio machoana w różnych stadiach proszę piszcie kupię do hodowli.Dobrze płacę proszę o szybki kontakt!! :wink:

[ Dodano: 2007-05-27, 20:17 ]
siemka! przepraszam że pisze znowu pisze o tym samym ale nigdzie nie mogę znaleźć.Powtarzam ogłoszenie :jeśli ktoś ma na sprzedaż gąsiennice,jajka,poczwarki pazia królowej bardzo proszę o kontakt na gg nr 9729374 i prywatną wiadomość.Bardzo proszę o szybki kontakt.Dobrze płace!

[ Dodano: 2007-05-31, 10:06 ]
siemka! przepraszam że pisze znowu pisze o tym samym ale nigdzie nie mogę znaleźć.Powtarzam ogłoszenie :jeśli ktoś ma na sprzedaż gąsiennice,jajka,poczwarki pazia królowej bardzo proszę o kontakt na gg nr 9729374 i prywatną wiadomość.Bardzo proszę o szybki kontakt.Dobrze płace!

Odpowiedz do tematu