To gąsienica rolnicy tasiemki (Noctua pronuba):
http://www.lepidoptera.ba...=258&country=PL
Jej występowanie o tej porze roku nie jest niczym dziwnym, jako że gatunek ten zimuje właśnie w stadium gąsienicy - choć oczywiście gdyby było chłodniej, larwa wcześniej poszukałaby sobie zacisznego miejsca do przetrwania zimy i niełatwo byłoby na nią trafić
pierwsze dwie fotki to może być Pleuroptya ruralis (gąsienica jest wyjątkowo nerwowa - ponoć rekordzistka w szybkosci.
(dodaje po namyśle - może to być Eurrhypara urticata L. kilka lat temu hodowałem tego motyla może jeszcze znajde zdjęcia poczwarki do porównania wydaje mi sie jednak, że pczwarka urticata była bardziej smukła)
zdjęcie trzecie - to typuję na - rusalka ceik- Polygonia c-album L. fotka była chyba robiona latem bo zimuje motyl
Zainteresowanie grupą: wszystko co lata
Wysłany: 2009-09-23, 19:29
Witam Szanownych Userów
Potrzebuję pomocy fachowców do identyfikacji gościa, który nawiedził mój ogródek (jeżeli to nie motyl to z góry przepraszam). Gąsienica tydzień temu wędrowała sobie przez trawnik, miała 8-8,5 cm długości i była piękna:)
gąsienica.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 118.61 KB
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum