Z ciekawostek warto nadmienić, że gąsienice te dość często powodują gołożery - potrafią zjeść wszystkie liście na drzewie. Daje to niesamowite wrażenie : połowa czerwca, a drzewo, nie dość, że bez liści, to jeszcze całe w białym oprzędzie - z daleka wygląda trochę jak w śniegu
Raz udało mi się zobaczyć alejkę z 7 drzewami - wszystkie były kompletnie objedzone i otoczone przędzą -widok porażający.
Wysłany: 2005-06-14, 11:31 Dziękuję za dopowiedź i nowe gąsienice do oznaczenia wysyłam
To niewielka gąsienica. ale z bliska naprawdę ładna.
Te w stadku to siedzą już wiele dni na korze śliwy w ogrodzie moich teściów. Wygląda jakby przyszły gdzieś z dołu, inne wchodziły po murze altanki, dlatego wydaje mi się, że szły od dołu.
g7.jpg Te są chyba takie same jak ta niżej, chociaż zaskakuje mnie, że między sobą się trochę różnią.
Plik ściągnięto 696 raz(y) 210.17 KB
g2.jpg Ta siedziała na zywopłocie i obgryzała listki. Było ich tam więcej
Bardzo wdzięczny gatunek w hodowli (uwaga na parzące włoski). Samce potrafią przylecieć do samicy trzymanej w klatce w samym centrum dużego miasta. Raz zdarzył mi się istny nalot samców: 12 sztuk
Pierwsza gąsienica (g9.jpg) to Napójka łąkówka (Euthrix potatoria).
Druga (g6.jpg), to nie jest w ogóle gąsienica motyla - zwróc uwagę na liczbę posuwek (tylnich nóżek) - jest ich za dużo. Jest to raczej larwa jakiejś błonkówki (Hymenoptera).
btw. czy wy tez macie problemy z dodawaniem obrazkow przez ' zalacz plik' ??
[ Dodano: 2005-06-22, 15:30 ]
Kolejna:
PICT0008.jpg
Plik ściągnięto 637 raz(y) 50.83 KB
PICT0006.jpg
Plik ściągnięto 486 raz(y) 72.25 KB
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 14:45
witajcie... specjalnie tu wszedlem zeby zapytac was o opinie
bylem wczoraj na mazurach i ku memu zaskoczeniu po plazy pocinala sobie taka gasienica jakiej nigdy w zyciu nie widzialem i nie spodziewalem sie ze zobacze.... Byla o dlugosci ok. 10 cm !! o mniej wiecej takiej : |-----------------------------------------------------------------|, jej grubosc to ok. 1cm. To stworzenie wygladalo naprawde "solidnie" mialo ciemny grzbiet z czerwonawym zabarwieniem, nie byla owlosiona. Czy to byla larwa motyla ? czy moze jakiegos innego owada ? macie jakies swoje typy?
licze na Wasza pomoc, bo nie bede mogl spac drugiej nocy
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum