Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Duża zielona i kolczasta ;)
Autor Wiadomość
marus_25.5 

Zainteresowanie grupą: motyle nocne
Wysłany: 2007-08-02, 17:48   Duża zielona i kolczasta ;)

Witam szanownych Forumowiczów. Dziś spotkałem tą gąsienice na trawniku w pobliżu domu. Jest mi znajoma z wyglądu ale nie mam pojęcia co to za gatunek ani czym ssię żywi. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

100_2816.JPG
Plik ściągnięto 1539 raz(y) 97.02 KB

Łukasz Skoczylas 
piszcie do mnie :)

Zainteresowanie grupą: wszystko co się rusza :)
Wysłany: 2007-08-02, 18:20   

Szczęściarz z Ciebie :P Mi się marzy znaleźć jakąś dziką gąsieniczkę zawisaka - no właśnie, poszukaj sobie na lepidoptera.pl w rodzinie sphingiidae, na pewno znajdiesz :) A pomogę Ci jeszcze w ten sposób, ze najprawdopodobniej jest to gąsienica już szukająca miejsca do przepoczwarczenia. Do jakiegoś pudełka czy słoika nasyp trochę ziemi (najlepiej suchego torfu, tak, żebyś nie zrobił bagna) albo zastosuj moją sztuczkę: nasyp sciółkę leśną, suchą trawę czy coś takiego miękkiego, w czym larwa się zakopie bez przeszkód i przepoczwarczy, a Ty wyciągniesz sobie później poczwarkę. Warstwa podłoza to 10-15 cm, możesz więcej. Po mniej wiecej 4-5 dniach możesz wysypać ostrożnie zawartość hodowlarki i wyciągnąc poczwarkę; połóż ją na np. cienkiej warstwie torfu i co kilka dni zwilżaj podłoże, zeby nie wyschło na kamień; poczwarka bedzie zimowała do czerwca / lipca następnego roku (chyba, o ile nie bedzie anomalne drugie pokolenie). Powodzenia! :)

marus_25.5 

Zainteresowanie grupą: motyle nocne
Wysłany: 2007-08-02, 18:25   

Już wiem co to ;) Ta gąsienica to Sphinx ligustri . Tego zawisaka często można spotkać w mojej okolicy. Ale gąsienice spotkałem pierwszy raz. Za to poczwarki nieraz wykopywało się podczas zbioru ziemniaków i udało mi się kiedyś "wyhodować" z niej dorosłego owada ;)

Shadow 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wysłany: 2007-08-03, 12:02   

Łukaszu, zawsze myślałem, że znaleźć gąsienicę zawisaka łatwiej niż dorosły okaz. Na przykład wczoraj widziałem 4 sztuki wilczomleczka, a nigdy nie widziałem motyla (tylko te wyhodowane) - a nie powiem, żebym się nie starał. Zresztą to samo mam z przytuliakiem.

Odpowiedz do tematu