Witam,
Chciałabym, by ktoś sprawdził, czy dobrze rozpoznałam sfotografowane przeze mnie ćmy... ;))
Zwłaszcza tego "gołąbka" nie jestem pewna, bo podobno prowadzi dzienny tryb życia... a ten mój latał około godziny 20.00, a później jeszcze wrócił na ten sam krzak ok. 22, więc zwątpiłam...
Poza tym z tego, co czytałam, zawisaki nie są aż tak często spotykanymi motylami, a mi się (chyba) udało dostrzec trzy różne gatunki w ciągu dwóch dni... (?) I pozostawały na tej samej roślinie na tyle długo, że zdążyłam dokładnie przyjrzeć się każdemu z nich...
Jakość zdjęć nie jest idealna, ale mój aparat miał pewne opory przed fotografowaniem w ciemności, nawet z wbudowaną lampką.
Pierwszy raz zakładam temat, więc nie jestem pewna, czy poprawnie załączyłam zdjęcia, za wszystkie błędy z góry przepraszam... ;))
Jjakub
Zainteresowanie grupą: Wszystkie motyle
Wiek: 32 Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 28 Skąd: Tomaszów Lub.
Wysłany: 2007-08-05, 18:56
Wydaje mi się, że wszystkie gołąbki są ok, ale pierwszy zmrocznik to nie wilczomleczek, ale przytuliak jak pozostałe. Co do tego, u którego nie widać wierzchniej strony skrzydeł, myślę, że również jest to przytuliak, poczekaj jednak na opinię kogoś jeszcze, bo mogę się mylić A co do "krzaka", to chyba Budleja Dawida? Ja mam swoją drugi rok, ale jeszcze żadnego zawisaka nie skusiła, co najwyżej jakieś rusałeczki:)
Jjakub, dziękuję za odpowiedź.
Ale co do tego pierwszego...
Wydaje mi się, że to jednak wilczomleczek jest, bo takie same paski ma na odwłoku... A ten przytuliak ma już inne...
Wszystkie Hylesy to H. gallii, łacznie z pierwszym. Ishis, porównaj smugę wzdłuż górnego brzegu przednich skrzydeł (u Twojego okazu ciągła - u euphorbiae przerywana), ilość czerwieni na skrzydłach tylnych (tylko pośrodku - u euphorbiae na całym środkowym pasmie) oraz czułki (brązowe - u euphorbiae białe). Paski na odwłoku też się zresztą zgadzają
Szczerze mówiąc, wciąż myślę, że to dwa różne gatunki...
Dlaczego? Bo rysunek na skrzydłach pierwszego motylka (zwłaszcza to takie jasne)
Jest identyczny jak ten u wilczomleczka ze strony
http://www.motyle.info/za...gl/czestosc.php
No ale ja się nie znam.
Więc pewnie to Wy macie rację...
- - -
Po namyśle stwierdzam, że jednak to ja się mylę...:D
Spojrzałam na inne swoje zdjęcie... No i wzorek zaczął zgadzać mi się z tamtym drugim...:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum