Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-08-08, 09:41 kolejne ćmy
Witam
Wrzucam jeszcze parę motyli do oznaczenie, nadal nie mogę się połapać w nocnych, więc proszę o pomoc w oznaczeniu. Jeszcze jedno pytanie, co to za czerwona plama na odwłoku zdjęcia numer 2?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
U Abrostoli na odwłoku nic nie zauważyłam; jeśli natomiast chodzi o tę rudawa plamkę na tułowiu, jest to chitynowy pancerzyk, którego zazwyczaj nie widać, ponieważ pokrywają go włoski.
Ronnie
Wysłany: 2007-08-08, 13:00
Tak o to mi chodziło, dziękuję za odpowiedź, bo ten pancerzyk widywałem u wielu motyli nocnych i byłem ciekawy co to takiego. Jeszcze raz dzięki.
Aha i przepraszam za pomylenie tułowia z odwłokiem
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-08, 21:56
Mam dla Ciebie Ronnie dobrą radę. Próbujesz nauczyć się entomologii od końca. Chcesz oznaczać motyle, a masz ogromne braki w wiedzy choćby o ich anatomii. Takie terminy jak tułów, odwłok, skleryt, tergit, sternit, powinieneś poznać najpierw. Pożycz sobie jakąkolwiek książkę o podstawach entomologii, anatomii owadów, ich fizjologii itp. Oczywiście bez tej wiedzy też możesz robić zdjęcia owadom. Ale ty chcesz znać ich nazwy gatunkowe. Gdyby to chodziło o kilka zdjęć, nie byłoby problemu, ale to już jest chyba setka. Jeśli naprawdę interesują Cię motyle, to taka wiedza Ci się przyda.
Gdy tacy doświadczeni motylarze jak Adam czy Catocala rozpoczynali swą przygodę z entomologią, nie było internetu (gdy ja byłem w Twoim wieku, to nawet komputerów nie było). Nikt im nie oznaczył motyli - sami musieli zdobyć potrzebną wiedzę. A Ty próbujesz iść "na skróty" (wrzucę na forum, to ktoś mi je oznaczy).
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-08-09, 10:26
O tych podstawach entomologii to rzeczywiście masz Antku rację, muszę się sporo nauczyć, ale co do oznaczania, nie jest tak prosto przeszukać wszystkie motyle na stronie motyle europy i jak zrobię zdjęcie jakiemuś nocnemu to nie wiem zazwyczaj w jakiej rodzinie go szukać dlatego wrzucam na forum. Ale obiecuję bardziej się przykładać, i poczytać o podstawach entomologii.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-09, 10:55
No, ja już młody tak bardzo nie jestem, ale też miewam problemy z identyfikacją, nawet w popularniejszych rodzinach. Niemniej zawsze zaczynam od przeglądania książek - a później dopiero ewentualnego poszukiwania w necie. Niemniej czasem ciężko się połapać co jest czym.
No nie przesadzaj, pod nickiem pisze 24 lata, mam prawie 20 lat więcej, a nie czuję się jakimś dziadkiem
Shadow - chodziło mi nie o faktyczny wiek kogoś, ale o staż w entomologii, bo to rzutuje na jego doświadczenie w temacie
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-10, 08:33
No tak, ale chodziło mi o porównanie z Ronniem W każdym razie staż to ja mam mniej więcej taki, że zajmowałem się tym czynnie i całkiem aktywnie jakieś 8-12 lat temu i od tego czasu zdażyłem większość zapomnieć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum