Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-09, 23:29
Oznaczenia wydają się poprawne. Wątpliwości mam w dwu przypadkach.
1. Samczyk P.bryoniae - może tak być ale nikt nie oznaczy samca tego gatunku ze zdjęcia
2. Erebia ligea (foto 714) z Dol Jaworzynki - to też może być E.euryale. Szczególnie, że E.ligea w tej dolinie nie była obserwowana (Krzywicki w swej pracy o motylach Tatr podaje E.ligea tylko z Dol. Kościeliskiej, Chochołowskiej i Lejowej, a wysokość występowania do 1000m n.p.m. Trzeba jednak dodać, że tegoroczne lato jest ciepłe, motyl mógł być zawiany wyżej, a Niesiołowski sugeruje nieco wyższą wysokość wystepowania tego gatunku.
Co do pytania Ramidona, to Dol.Tomanowa to wys. około 1300-1600m a Skupniów Upłaz to 1300-1450m. Szczegóły pewnie poda Peter.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Trochę dużo tych górówek pokazałem, ale niektóre z nich sfotografowałem po raz pierwszy, a zmienność u tych gatunków jest spora. Rzeczywiście, nie zawsze można rozróżniać ligea od euryale. A jeśli chodzi o miejsca zrobienia zdjęć. W wypadku Boloria, zobaczyłem go w miejscu gdzie zwarty las przechodzi na upłaz (niebieski szlak z Kuźnic do Hali Gąsienicowej) . Wyżej też zobaczyłem parę sztuk, ale były za daleko żeby zrobić porządne fotki. W Dolinie Tomanowej (zielony szlak z Hali Ornak), zdjęcia zrobiłem przeważnie na dolnej Polanie Tomanowej. Motyle żerowały przeważnie na starcu. Były całkiem trudne do fotografowania, tym bardziej, że z moją poczciwą Minoltą Z1 muszę podejść dość blisko, żeby zrobić porządne zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie. Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum