Witam tak jak w temacie PILNIE poszukuje samca Sawicy grabówki Saturnia pavonia mam parke ale samiec coś nie zwraca na nią uwagi, dlatego poszukuje innego może ktoś ma?
Niestety moje jeszcze zimują na balkonie
Nawet gdybym je teraz wniósł do mieszkania, to pewnie i tak zanim by się wylęgły, to Twoje już by padły.
Może jeszcze ktoś teraz hoduje ten gatunek?
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 22:29
Niestety, moje poczwarki też jeszcze zimują. Nawet gdyby Ci się udało Beni uzyskać jaja, to i tak miałbyś kłopoty z żywieniem gąsienic Listki jeżyn o tej porze roku są suchawe i "łykowate" dla małych gąsienic pavonii.
Tak tylko że ja mam pokarm w doniczce, a to nie moja wina ze się wylęgły w lodówce, rodzice lodówke muszą zmienić za ciepła jest albo zima za długa bo dawniej była dobra:). Pokarm to żaden problem.gożewj z tym samcem jest totalnym idiotą samica go wabi już nawet dwie a on nic tylko sie rozbija po klatce w strone swiatła.Podzielicie się jak mi się nie uda:(?
Ja też Ci się dożucę, o ile oczywiście będą u mnie kopulować. Trzymajcie kciuki!
Korzystając z okazji chciałbym Was prosić abyście się podzielili informacjami na temat zimowania poczwarek pavonii - jak jest najlepiej, jak lepiej nie robić, etc.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-04-06, 22:05
Nie wiem Sławku, co wiesz, a co może być dla Ciebie ciekawe. Przedstawię więc sprawę ogólnie.
Poczwarek nie powinno się wyjmować z oprzędów, stanowią one swoistą regulację wilgotności dla poczwarki. Najlepiej przechowywać je w warunkach zbliżonych do naturalnych, ale trzeba je zabezpieczyć przed szkodnikami (myszy itp.) Ja poczwarki pavonii trzymam w zamkniętym pudełku, w nieogrzewanym garażu, a w kwietniu przenoszę je do domu, do nieogrzewanego pokoju, i daję do pustej hodowlarki, gdzie mają możliwość prawidłowego wylęgu. Z poczwarek, trzymanych w zbyt wysokiej temperaturze, motyle wylęgają się prędzej, ale mają skrzydła pokryte mniejszą ilością łusek ( wyglądają jak niepylaki), i są nieco ciemniejsze w wyglądzie. Często też są słabsze fizycznie (czasem nie chcą prawidłowo "dopompować" skrzydeł).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum