Proszę o pomoc, o ile to jest możliwe. Dziś na spacerze pofrunął koło mnie dość duży motyl z Heterocera ( po sposobie lotu). Miał ciemnoszare skrzydła przednie, a tylne były wyraźnie błękitne. Jedyny gatunek, o tej wielkości ( rozp. ok. 45 mm), który wiem, że ma kolor błękitny na tylnym skrzydle, to Catocala fraxini. Choć ten błękit to tylko pas, a nie całe skrzydło tylne, czy to w locie może dać taki efekt, że całe tylne skrzydło wygląda niebiesko? A może są jakieś inne Heterocera z błękitnymi tylnymi skrzydałami? Niestety nie udało mi się wytropić tego okazu żeby go sfotografować, zniknął gdzieś w trawie.
A z innej beczki - widzę, że A. laodice był tematem niedawno. Kilka dni temu zaobserwowałem cztery okazy na obrzeżach Gdyni. Według map w przewodnikach, to żadna nowina, ale ciekaw jestem, czy jest aż taki rzadki w tych stronach. A w dokładnie tym samym miejscu spotkałem w połowie czerwca Aporia crataegi (egz.). Zdaje się, że w woj. pomorskim ten motyl nie jest zbyt częsty. Pozdrawiam. Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum