Wczoraj przyleciało sporo sówek.
Część rozpoznałem.
Z kilkoma mam problem.
Ta jedna (nieznan sówka) - b. charakterystyczna - szukałem ale bez skutku. Na wyszukiwarce 2,5-3,5 cm VIII Sówki i nic. Troche jest podobna do Eucarta virgo.
Proszę o pomoc.
Poza tymi na zdjęciach pokazałyu sie C.graminis, O.plecta, Rivula s.
Pozdrawiam i z gory dziekuję.
JZ
1. Hoplodrina octogenaria.JPG
Plik ściągnięto 45 raz(y) 97.78 KB
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-08-13, 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-13, 11:08
Cytat:
To Hepialus Triodia sylvina
Trochę poplątałeś. Hepialus i Triodia to dwie różne nazwy rodzajowe w rodzinie Hepialidae, a systematyka wymaga, by podawać tylko jedną.
Poprawnie powinno być Triodia sylvina
Trochę poplątałeś. Hepialus i Triodia to dwie różne nazwy rodzajowe w rodzinie Hepialidae, a systematyka wymaga, by podawać tylko jedną.
Poprawnie powinno być Triodia sylvina
Tak, gdybym napisal Hepialidae to byloby poprawnie. Swoja droga bez sensu taka dyskusja. Typowa forumowa przepychanka.
Pozdrawiam
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-13, 20:54
Cytat:
Typowa forumowa przepychanka.
Widzisz, ponad 90% dyskutantów na forum to entomologiczni dyletanci. Dla nich naukowa (czytaj łacińska) nazwa to wyrocznia. Jeśli podajesz tą nazwę z błędem (wierzę że tylko się pomyliłeś), to zostanie ona w jakiejś galerii fotograficznej podana jako wiążąca, może nawet z adnotacją, że motyla oznaczono na forum motylarskim (znam takie wpisy).
Nawet jak się ktoś nieświadomie pomyli, zawsze może wyedytować swój post i go poprawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum