Myśle, że
-----------foto1 toDrymonia ruficornis (Dąbrówka chaonia)
-----------foto2 to Epirrhoe rivata (Paśnik rzeczek), ale nie ręcze za to
-----------foto3 to... nie mam pojęcia , nie chce mi sie nawet szukac
dzięki serdeczne
ale mam jeszcze coś takiego:
myślałem że równa się nr 2 ale po Waszych podpowiedziach sądzę że może to być Epirrhoe alternata, Paśnik zmiennik, proszę o ewentualne potwierdzenie moich przypuszczeń
nr 2 i nr 4 są z fotografowane w niemal w tym samym czasie i miejscu
IMG_2008zmn.jpg nr 5, a to przy okacji (pokrzywnik ?)
Plik ściągnięto 142 raz(y) 113.1 KB
IMG_2033zmn.jpg nr 4
Plik ściągnięto 140 raz(y) 151.41 KB
Łukasz Gość
Wysłany: 2006-05-08, 19:58
Od razu mówię, że ta gąsienica to krasopani poziomkówka (łacińskiej nazwy nie pamiętam, wybaczcie). Sam ją złapałem przedwczoraj i już sobie zrobiła kokon. Polecam ją włożyć do małego pudełka, wrzucić małe pocięte patyczki, większe kawałki kory, np. świerka i większe patyki. Gąsienica wykorzysta korę i duży patyk by móc umocować oprzęd, casem też może w tym oprzędzie leżeć w patyczkach. Gatunek tej niedźwiedziówki jest bardzo ładny! Gdyby ktoś ją znalazł i uważał za niepotrzebną, proszę o skontaktowanie się ze mną (saturnia13@onet.eu), bo chętnie przyjmę poczwarki, ew. wymienię się za jakieś ciekawe motyle nocne.
Nr 4 - tak, to E. alternata; miejsce pasuje i do E. rivata, ponieważ oba gatunki preferują podobne środowiska.
Gąsienica to, jak już napisał Łukasz, krasopani poziomkówka - czyli Callimorpha dominula .
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-05-24, 11:22
Pierwsze dwa zdjęcia ( a4a, a4b ) to Polyommatus icarus - Lycaenidae
kolejne dwa ( a3a, a3b ) to Aricia agestis - Lycaenidae
piąte zdjęcie to Euclidia glyphica - Noctuidae
szóste - zostawiam fachowcom, zapewne jakiś tortricid
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum