Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Motyl Zapomnienie?
Autor Wiadomość
Lunaria

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2006-05-18, 18:32   Motyl Zapomnienie?

Witam, mam takie pytanie, czy ktos z Was orientuje sie czy istnieje motyl o nazwie Zapomnienie ?( z tego co słyszałam miałby byc barwy błękitnej) Za wszelkie, nawet najmniejsze informacje bede bardzo wdzieczna.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-05-19, 12:27   

Zapachniało poezją... :mrgreen: Możesz napisać, skąd masz informacje o takim motylu? Bo nie dość, że nie jest to naukowa nazwa entomologiczna, to nawet trudno ją uznać za nazwę potoczną typu "rusałka pawik". Jedyne moje skojarzenia w tej materii to ewentualne odwołanie się w naukowym nazewnictwie do mitologii (rzeka zapomnienia Leta, po grecku Lethe) - i tu faktycznie, można znaleźć motyle, które w nazwie mają człon "Lethe" - zarówno jeśli chodzi o rodzaj (np. Lethe gracilis , Lethe jalaurida , Lethe labyrinthea , Lethe marginalis ), jak i gatunek (Hypanarthia lethe ). Tyle tylko, że nie są one niebieskie (błękit i problemy z pamięcią kojarzą mi się raczej z niezapominajkami :wink: ).

Lunaria

Wysłany: 2006-05-23, 17:24   

Dziekuje wogóle za reakcie;)
Z tym motylem to ogólnie śmieszna sprawa... Bo gram w RPG i mój MG stworzył postać doktora, który zbierał motyle i nazywał je imionami i nazwiskami swoich pacjentów- jeden z nich był niebieski i nazywał sie ( jako gat.) ponoć Zapomnienie własnie. Moje zdziwienie było spore..., gdy na entomologii kobieta pokazała nam w gablotce kilkanaście gatunków motyli i wśród nich był min. niebieski motyl ( te gatunki były jako ciekawostka - nie obowiązują nas) , ale niestety nie znała jego nazwy;/ Ale to wszystko skłoniło mnie do poszukiwań.
Mój MG twierdzi, ze na pewno gdzies musiał czytać o tym motylu ( w sensie , ze nie wziął tego z powietrza) - mówi , ze być może w którejść z książek Neila Gaimana nie pamięta niestety dokładnie.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-05-23, 19:46   

Jeśli motyl Zapomnienie wziął się z beletrystyki (np. z rzeczonego Gaimana), to sprawa jest trudna - ponieważ w takim wypadku jedynym miejscem pochodzenia gatunku może być wyobraźnia autora :wink: (tym bardziej jeśli bierzemy pod uwagę fantasy).
A niebieskie motyle... Takich jest wiele, na przykład różne modraszki czy - jeszcze bardziej charakterystyczne, bo duże - Morpho. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę grafiki słowo "Morpho", a wyskoczy Ci całe mnóstwo fotek tych efektownych owadów (nie słyszałam jednak nigdy, żeby jakiś Morphid był określany jako motyl Zapomnienie).

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-05-23, 23:29   

W literaturze nie czuję się mocny, ale na motylach trochę się znam. Jest wśród nich gatunek, który można by skojarzyć z tym wątkiem (zapomnienie). Chodzi mi o Lethe scanda. Ma w nazwie "zapomnienie" ( wprawdzie po grecku, no ale trudno), i jest niebieskawy. Po angielsku nazywają go Blue Forester. Jest to bardzo rzadki motyl górzystych rejonów Azji (Bhutan, Birma), w krajach występowania pod ochroną. Nie znalazłem niestety w necie zdjęcia tego motyla, chociaż stron z jego nazwą jest sporo.

Lunaria

Wysłany: 2006-05-26, 13:32   

Dziekuje, za tyle cennych informacji.. I choć rzeczywiście teraz ( albo właściwie od początku - bo przecież nie miałam pewności, ze motyl Zapomnienie naprawde istnieje..)jest to już tylko kwestia mojego kaprysu :) Ale wspomniany Lethe scanda może być jakimś tropem.. (a przynajmniej ma choć troszke wspólnego z pierwotnym założeniem)
Niestety jak pan wspomniał w internecie nie mogę nic znależć i w dwóch albumach, do których miałam dostęp też niestety go nie było.., ale wszystko jeszcze przede mną:) Pozdrawiam.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-05-27, 21:17   

Ponieważ dostęp do obszerniejszej literatury faktycznie może stanowić problem, dołączam do tego postu zdjęcie wspomnianego motyla z pracy B.D'Abrery "Butterflies of the World"

L scanda.jpg
Plik ściągnięto 131 raz(y) 129.28 KB

Lunaria

Wysłany: 2006-05-30, 00:41   

Dziękuje ślicznie. Przyznam się, ze przez chwile właśnie chciałam prosić o taki zabieg ( zeskanowanie zdjęcia) miło mi, ze spotkałam sie z taką otwartością i pomocą.

Odpowiedz do tematu