Witam
Mam prosbe o rozpoznanie albo podanie kilku gatunkow odpowiadajacych opisowi motyla Otoz ujrzalem kiedys motyla , byl on kilka razy szerszy niz dluzszy, przy "nasadzie" (czy jak to fachowo powiedziec) skrzydelka mial niebieskie a im dalej od srodka tym jasniejsze , az przechodzące w biel. Niestety nie mam zdjecia.
Wiem ze to jest dosc ciezkie bo prawdodopodobnie ten gatunek jest rzadki, ale pomoga mi nawet gatunki o podobnych cechach.
Dzieki z gory
Przy takiej zagadce owiniętej w enigmę przydałoby się więcej szczegółów - gdzie ów motyl był obserwowany (miejscowość, środowisko, pora roku), jakiej był wielkości, jak się zachowywał (aktywnie latał, żerował - czy siedział ospały). Trochę skomplikowane jest sformułowanie "kilka razy szerszy niż dluższy" - lepiej chyba napisać, że motyl miał skrzydła szerokie bądź wąskie.
A co do konkretów - jeśli już coś mi się kojarzy z takim opisem, to najbardziej chyba samiec coridona. W jego ubarwieniu nie ma co prawda bieli, ale przy odpowiednim kącie padania światła te niebieskie łuski mogą mieć jasny, przechodzący w biel odcień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum