Drodzy Koledzy!
Przypełzło do mnie takie coś. Trochę się poskręcało ze strachu. Kto wie jak to coś się nazywa i czym to karmić. Ładne jest i nie chcę mieć stworka na sumieniu jak wyzionie ducha z głodu. Proszę pisać jak do dziecka bo nie mam żadnego doświadczenia z gąsienicami
Pozdrowienia
JW
_gąsienica.jpg Kto to taki?
Plik ściągnięto 1080 raz(y) 75.85 KB
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-26, 21:52
Na mój gust Macrothylacia rubi, czyli barczatka malinówka. Sam dwa dni temu taką na drodzę spotkałem. Jak sama nazwa wskazuje możma jej dać np. malinę, ale jak na mój gust, to pewnie powoli szuka miejsca na przezimowanie, więc po prostu puściłbym ją wolno.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-26, 21:56
To gąsienica barczatki malinówki ( Macrothylacia rubi ). Informacje o tym gatunku możesz znaleźć w dołączonym linku (np. czym się żywi gąsienica). Problem w tym, że gąsienice tego gatunku zimują. Skoro nie masz żadnego doświadczenia entomologicznego, to na pewno gąsienica ta zimy nie przeżyje. Jeśli nie chcesz ją skazać na śmierć, to ją wypuść, najlepiej tam gdzie rośnie malina lub jeżyna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum