Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmrocznik
Autor Wiadomość
Comes 

Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-08-26, 23:55   Zmrocznik

I spotkała mnie wielka niespodzianka. Podczas spaceru w miłym mieście Mielec (oczywiście aparat foto zawsze pod ręką) spotkalem pierwszego swojego zawisaka - Hyles gallii (Zmrocznik przytuliak). Troche nie bardzo mi pasuje czas występowania tego motyla. Krzysiu Jonko na swojej stonie podał czas jako czerwiec - lipiec. Zdjęcie zostalo zrobione wczoraj tj. 26.08.2007r, w południe (godz ~12:30). A może źle oznaczyłem ?

Hyles gallii 1.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 142.58 KB

Hyles gallii 2.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 124.51 KB

Adam Larysz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-08-27, 05:44   

Dobrze oznaczyłes, a czas pojawu - to jest osobnik drugiego pokolenia.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-27, 11:09   

W tym roku sporo gatunków motyli (w tym zawisaki) miało znacznie liczniejsze drugie pokolenie. Może warto by Krzysiowi Jonko zasugerować, by utworzył ekstra skrzynkę na maile z danymi od obserwatorów o takim niezgodnym z jego stroną "Motyle Europy" występowaniu niektórych gatunków. Problem zapewne w tym, że oznaczenie motyli musiałoby być pewne. Zawsze oczywiście można takie dane wysłać na jego prywatny adres e-mailowy.

Comes 

Wysłany: 2007-08-27, 20:51   

W sumie to bardzo dobry pomysł i na moją pomoc (skromną - bo taka mam wiedze ale chęci duże :wink: ) może Krzysiek zawsze liczyć. Osoby majace status obserwatora zawsze mogą dopisac informacje dodatkowe. Swego czasu Krzysiek nawet trochę wypominał że na tak wiele osób zarejestrowanych na jego stronie tylko dwie dodawały informacje uzupełniajace. Tutaj ostatecznie musiałby się wypowiedzieć sam Krzysiek jaka formę by preferował. Dostosuje się.

PiotrekGuzik 

Zainteresowanie grupą: Sphingidae
Wysłany: 2007-09-04, 10:23   

Drugie pokolenie zmrocznika przytuliaka obserwuję u siebie w Krośnie co roku (od przynajmniej 5 lat), przy czym zazwyczaj jest to drugie pokolenie gąsienic (spotykanych przez cały wrzesień), bo gąsienice spotykam znacznie częściej niż imago. Jeśli chodzi o gąsienice, to drugie pokolenie wydaje mi się co najmniej tak liczne jak pierwsze...

Pozdrawiam
Piotrek

Comes 

Wysłany: 2007-09-04, 21:05   

W ostatni weekend znów byłem w Mielcu, liczyłem na szczęście na jeszcze jedno spotkanie. Niestety mimo długiej wędrówki (nawet podczas krótkotrwałego deszczu) nie udało mi się wypatrzeć żadnego zawisaka. To pierwsze (i jak na razie jedyne) spotkanie musi mi wystarczyć. Może spotkam coś u siebie we Wrocławiu :lol: Tylko ta pogoda :roll:

Odpowiedz do tematu