Wysłany: 2007-09-02, 18:48 Jaja nieznanego motyla lub ćmy
Dzisiaj nad oknem mojego pokoju (na zewnątrz) znalazłam jaja jakiegoś motyla albo ćmy. Są bardzo drobne, o szerokości ok. milimetra. Jest ich tam ok. kilkaset i są jakby "zlepione". Są brązowe, puchate. Trochę niżej znalazłam pustą czarną poczwarkę, wygląda na poczwarkę ćmy. Czy ktoś wie jaki gatunek mi się tam zalęgł i co mam z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc....
PS: Przepraszam, że nie zamieszczam zdjęcia, ale teraz nie za bardzo mam możliwość. Postaram jak najszybciej je dodać.
Dzięki, wydaje mi się, że to właśnie jaja tej ćmy, poczwarka, po dokładnym przyjrzeniu się, chyba też.
Hm, a co mam zrobić jak powstaną z tego gąsienice?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-03, 16:46
Na razie się nie martw. Jajeczka tego motyla zimują, tak więc gąsieniczki będą się legły dopiero na wiosnę przyszłego roku. No chyba, że zostawisz je na zimę w pokoju. Wtedy zjedzą Ci wszystkie zielone rośliny w mieszkaniu, z choinką włącznie .
Heh, brać ich do pokoju nie mam zamiaru....
Ale mam je jakoś ochronić przed ptakami? Bo w mojej okolicy jest ich dosyć dużo.... Mam te jajka zasłonić albo coś w tym rodzaju?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum