Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-09-20, 11:18 ćmy na ulicy
Wczoraj spotkałem - znalazłem kilka martwych motyli na ulicy. W większości były tak zniszczone, że nic nie można było rozpoznać. Były "plaskate" na równi z chodnikiem. Ale w dwóch wypadkach zrobiłem zdjęcie bo przynajmniej część skrzydeł było widoczne. Jak chciałem jednego z nich ułożyć do zdjęcia zaczął się ruszać - jeszcze żył, delikatnie przeniosłem go (na liściu) na deski pozostałe po budowie, tam się zaraz schował, ale nie daje mu szansy na długie życie.
Tego żyjącego oznaczyłem jako Noctua pronuba (zdjęcie 9837)
Tego martwego jako Noctua fimbriata (zdjęcia 9855 i 9857)
Wiem, że fotki nie sa rewalacyjne ale spieszyłem sie do pracy to i na zabawe w sesje fotograficzną nie miałem czasu.
Prosze o potwierdzenie oznaczeń jeżeli to możliwe.
IMG_9837.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 85.88 KB
IMG_9855.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 86.65 KB
IMG_9857.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 111.96 KB
Ostatnio zmieniony przez Comes 2007-09-20, 21:02, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-09-20, 21:12
Dziekuję.
Rozumiem że potwierdzasz oba oznaczone przeze mnie okazy. Pozostałych 3 na prawde plaskatych nie fociłem bo była to tylko miazga. Ostatnio były we Wrocławiu dwie bardzo zimne noce, może to jest żniwo spadku temperatury ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum