Proszę o sprawdzenie moich oznaczeń: 905 - Epirrita autumnalis, 907 - Peribatodes rhomboidaria. Dużo wątpliwości mam, co do tego drugiego - o tej porze nie powinien już pojawiać się. Ale w przyrodzie wszystko jest mozliwe ... Pozdrawiam. Piotr
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-27, 22:01
905 - Epirrita tak. Ale oznaczenie gatunku ze zdjęcia, to loteria. Pewność można uzyskać jedynie badając narządy kopulacyjne. (oczywiście może to być autumnata)
907 - na stronie Krzysia Jonki przyjęto wersję jednopokoleniową gatunków z rodzaju Peribatodes. Jednaksze wiele dowodów wskazuje, że mają one w Polsce (a na pewno w południowej Polsce) dwa pokolenia. U mnie drugie pokolenie P.rhomboidaria rozpoczyna lot końcem sierpnia i lata przez wrzesień. Mam natomiast wątpliwości, czy to jest rhomboidaria - być może P.secundaria. Trudno to rozpoznać na Twoim zdjęciu. Może ktoś będzie miał więcej doświadczenia w tych gatunkach.
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Przynajmniej tafiłem z rodzajami - często musi to wystarczyć. Ale wysyłam inne ujęcie tego drugiego motyla - może będzie trochę lepiej widać. Pozdrawiam. Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum