Wysłany: 2007-09-29, 12:45 Prosżę o weryfikację oznaczenia kilku karłątków
Witam. Próbowałem oznaczyć kilka karłąków, i prosiłbym szanowne gremium o weryfikację. Niestety zdjęcia nie są zbyt wyraźne, a z moim wzrokiem boję się pomyłki.
[ Dodano: 2007-10-05, 07:24 ]
Wiem, że zdjęcia może nie są najlepsze, ale zadam pytanie, które raz mi się już na tym forum zdarzyło zadać - czy nie ma tutaj nikogo, kto ma na tyle duże doświadczenie w rozpoznawaniu Hesperiidae? Wiem, że akurat te karłątki rozpoznaje się po zakończeniu buławki czułka, tyle że przy moich zdjęciach i moim praktycznie zerowym doświadczeniu nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć czy jest to prawidłowe oznaczenie. Próblwałem również skorzystać z dodatkowej podpowiedzi jaką znalazłem w księżce "Motyle dzienne" Lafranchis'a dotyczącej czarnej obwódki, ale nie posunąłem się do przodu ani o krok. Proszę pomóżcie !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum