Wysłany: 2007-10-31, 08:47 Prośba o oznaczenie (cz.1)
Witam ponownie.
Zwracam się do Was z kolejną prośbą o oznaczenie jesiennych "zdobyczy". Zdjęcia zostały zrobione w ciągu ostatnich 2 miesięcy na Podhalu.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2007-10-31, 22:22
Cześć Adam. Sezon to głównie inwentaryzacja gatunków NATURA 2000, ale poza tym hodowla mikro, głównie Gracillariidae, Tineidae i Tischeriidae. Ciekawsze gatunki: Scardia boletella, Haplotinea insectella, Phylocnictis xenia, Nemophora fasciella, a z macro: Shrangacucullia tapsiphaga. Wszystko wskazuje na to że udało mi się znaleźć żerowiska przeziernika Chamaesphecia nigrifrons. Zrobiłem trochę zdjęć, na razie prowadzę dalsze poszukiwania, wiosną pohoduję.
Czyli sezon się udał, u mnie podobnie, hodowla głównie mikrusów z min, połowy do światła - wpadło znów kilka gatunków nowych dla Śląska...lecz najbardziej się cieszę, że w końcu oznaczona została moja dziworodna koszówka z Imielina - przez P. Hattenschwillera - jako Reisseronia gertrudae, ale to jeszcze nie wszystko...niedawno sie okazało, że to jednak nie gartrudae, bo się znacznie od niej różni i jest to coś nowego i wychodzi na to, że będzie to trza opisać Czyli rzecz zapowiada się ciekawie i mam nadzieję, że się dobrze zakończy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum