Wysłany: 2007-11-10, 17:52 wielkość Erannis defoliaria
Jakieś 2 miesiace temu przegladając www.lepidoptera.pl oglądałem Erannis defoliaria.
Podane tam wymiary 12-14 mm wydały mi się za małe. Pamiętam samca z poprzedniego roku był wilkości rusałki. Wczoraj przyleciał Erannis defoliaria (samiec) więc zrobiłem mu zdjęcie. Watlasie motyli prof. Buszko znalazłem jego wymiary 36-42 mm i to by sie zgadzało. Chyba napiszę do K. Jonko w tej sprawie.
Przy okazji korzystają z okazji pokazał mi sie mały 15 mm motyl - chyba Udea ferrugalis.
Proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam
Jurek Zięba
Zgadza się - te wymiary są za małe przy ogołotniaku, musiał się Krzysiek tu pomylić. Ale przy wpisywaniu danych do kilku tysięcy gatunków, to się przecież zdażyć może, a nawet musi
A ten mały Jurku - to nie jest U. ferrugalis, lecz późnojesienna zwójka - Exapate congelatella, samiec. Samica ma skrzydła uwstecznione.
Bardzo serdecznie dziękuje za oznaczenie to jednak dla mnie dość rzadki motyl.
Zastanawia mnie tylko to , ze moje zdjęcie E.congelatella jest podobne do www.UKmoths zas mało podobne do www.lepidoptera.pl
Do K.Jonko napisałem w sprawie wielkości Erannis
Pozdrawiam
Jurek Z
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum