Wysłany: 2006-06-17, 22:02 jak nazywa sie ta gąsiennica? odpowiadajcie! (proszę :)!
znalazłem ostatnio w moim ogródku taką sobie gasienniczke i niemogę jej rozpoznać niestety niemam aparatu by zrobic jej zdięcia lecz postaram sie ją dokładnie opisać!
ma mniej wiecej 1,5cm długości jest jaskrawo ubarwiona mianowicie pomarańczowo żółto
jej cechą harakterystyczną są cztery jaskrawo żółte pędzelki na grzbiecie w przedniej części na bokach ma pomarańczowe pędzelki lecz dużo mniejsze od tych zółtych
na głowie ma krótkie (rogi) u podstawy pomarańczowe a dalej żólte tam gdzie niema pędzelków itp jest koloru fioletowego odnóża żółte
obecnie jest w przezroczystym "kokonie" (na liściu) z cieniutkich niteczek lecz jeszcze wczoraj widziałem ją bez owego "kokonika" możliwe że owy kokonik jest powiązany z gwałtowną burzą która miała miejsce wczorajszej nocy
prosze o odpowiedź !!!!!
moro93 Gość
Wysłany: 2006-06-17, 22:08
kurcze!!! dosłownie sekundkę po napisaniu postu gasienniczka zaczeła zjadać owy "kokon"
dla uściślenia "rogi" nie są na głowie tylko na karku!!
jeśli zobaczę jeszcze jakąś harakterystyczną ceche będe pisał!!!!
odpowiadajcie!!!
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-06-17, 22:28
Opis sugeruje, że to gąsienica motyla z rodziny Lymantriidae. Obejrzyj sobie gąsienice na tych stronach:
http://www.lepidoptera.ba...idae&country=PL
ze szczególnym uwzględnieniem rodzaju znamionówka (Orgyia)
_________________ Antek
Gość
Wysłany: 2006-06-17, 22:48
gąsieniczka bardzo podobna do Oryia antiqua lecz ze zdecydowanie mniejszymi włoskami po bokach czy to może być ten rodzaj? poniżej załączyłem fotkę Oryia antiqua
ps dzieki Antoniemu za naprowadzenie na trop (chyba właściwy:)
Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2006 Posty: 108 Skąd: Lublin/Przemyśl
Wysłany: 2006-06-18, 09:18
tak właściwy trop tak to ten rodzaj ale nie jestem pewny na 100 %
_________________ [ ... ]
moro93 Gość
Wysłany: 2006-06-19, 14:07
czu ktoś wie więcej natemat tego motyla?
prosze piszcie
moro93 Gość
Wysłany: 2006-06-19, 14:10 ups, porawka
znaczy się ćmy
Łukasz Gość
Wysłany: 2006-06-19, 19:11
Ja go obecnie hoduję w większej ilości. Jeśli jesteś zainteresowany - saturnia13@onet.eu
Chętnie Ci wyślę jajka, bo z jednego motyla nic raczej nie uzyskasz - czy hesteś "przypadkowy wśród motyli", czy powiedzmy "zawodowy" entomolog?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum