Proszę o sprawdzenie moich oznaczeń. 404 i 719a - Gillmeria pallidactyla; 484 i 735a - Gillmeria ochrodactyla albo Platyptilia calodactyla; 494a - Cnaemidophorus rhododactyla; 519 i 858a - Emmelina monodactyla; 590a - Adaina microdactyla albo jakiś Stenoptilia sp. Z góry dziękuję. Piotr
519 i 858a - to faktycznie najprawdopodobniej Emmelina monodactyla.
Co do pozostałych się nie wypowiadam - dla mnie ta rodzina jest trudna do oznaczania nawet po okazach spreparowanych, a co dopiero ze zdjęć
Dla mnie najlepszym sposobem oznaczania piórolotków - to ich pokazanie (przy jakiejś okazji) prof. Buszko - i w kilka minut mamy wszystko oznaczone w 100%
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A dałoby coś zrobić z Scopariinae z postu z 13 listopada, i z wczorajszych miernikowców? Byłbym wzdięczny. Pozdrawiam. Piotr.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2007-11-22, 22:21
Ze zdjęć chyba będzie trudno. Specjalistą w tej dziedzinie jest dr Pałka Krzysztof (UMCS Lublin)
[ Dodano: 2007-11-29, 20:03 ]
Poszedłem za radą Adama. Oznaczenia piórolotków to takie: 404, 735 - Gillmeria pallidactyla, 484 - najprawdopodobniej G. pallidactyla; 719 - G. pallidactyla albo ochrodactyla - tylnych nóg nie widać, więc jednoznacznie nie da się ten motyl oznaczać; 494a - Cnaemidophorus rhododactyla; 519 i 858a - Emmelina monodactyla; 590a - Stenoptilia pterodactyla. Pozdrawiam. Piotr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum