Motyl w reklamie – chyba to nic nowego, ale ciekawy przykład przedstawia reklama TPSA. Przedstawiony motyl to Dryadula phaetusa (Nymphalidae, Heliconiinae). Żyje w nizinnych tropikalnych polach i dolinach Ameryki Środkowej i Południowej (od Brazylii do środkowego Meksyku); latem czasem zalatuje aż do poludniowych stanów USA. Rozpiętość skrzydeł 86 - 80 mm. Samce ubarwione jaskrawym kolorem pomarańczowym z grubymi czarnymi paskami poprzecznymi; u samic deseń podobny, tylko kolor pomarańczowy zmatowiały, i paski nieco rozmyte. Motyl żywi się nektarem kwiatów oraz ptasimi odchodami; larwy tworzą kolonie (?) w roślinach z rodzaju Passiflora.
Motyl ten wchodzi w ciekawą forme symbiozy. Przed sezonem rozrodczym, samce tego gatunku zbierają się setkami na płatkach wilgotnej gleby zawierającej soli mineralnych. Kiedy jednak nie znajdują takich złóż, owady odwiedzają różne zwierzęta, aby wypijać słone wydzieliny z ich skóry i nozdrzy. Przykład tej symbiozy jest przedstawiony na zdjęciu – motyl siedzi i pije na pysku kajmana. Nie jest to fotomontaż! Podobne zdjęcie znajduje się na stronie Wikipedia o tym motylu. Wszystkie powyższe informacje czerpałem właśnie ze strony Wikipedii o Dryadula phaetusa i przetłumaczyłem (pewnie nieudolnie) na język polski.
Pozdrawiam, Piotr
Klaus
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne, microlepidoptera
Wysłany: 2009-03-24, 19:09
Forumowicze, czy możecie pomóc mi przypomnieć sobie gatunki motyli, które odznaczają się podobnymi, osobliwymi i ciekawymi zachowaniami jak gatunek przytoczony powyżej np: motyle wampiry itp? Kiedyś dawno czytałem o tym, ale nie mogę sobie przypomnieć. Robimy plakat na Dni Ziemi i pasuje wybrać jakieś fajne gatunki, bo to ludzi zainteresuje. Jak by miał ktoś prace w tych tematach po polsku to byłbym wdzięczny za przesłanie, jeśli chodzi o angielskie artykuły to wystarczy mi tytuł, te od 2000 roku spokojnie sobie znajdę.
Cały rozdział pt. "Motyle o niezwykłych zwyczajach" znajduje się w książce Z. Meszaros & A. Vojnits "Motyle i ćmy" (PWN 1979, do znalezienia w bibliotekach). Podobnie w książce "Poznajemy motyle" Josefa Reichholfa (PWRiL 1993) - tu jest ciekawie omówiony temat motyli żyjacych na (i w) roślinach wodnych.
A tutaj jeszcze artykuł - o drapieżnych hawajskich gąsienicach polujących na ślimaki.
Klaus
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne, microlepidoptera
Wysłany: 2009-03-26, 00:40
Super, dzięki Podrążyłem trochę temat i będę dociekał dalej. W "Motyle i ćmy" czytałem właśnie, kiedyś, tylko to było z 8 lat temu i nie mogłem sobie przypomnieć tej książki. Co do motylka z Cosmopterygidae to udało mi się dotrzeć do oryginalnych prac Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum