Jako, że wiosna zmierza dużymi krokami ( ) to chcę sobie zamówić sprzęt do motyli. Chcę zamówić szpilki, gablotę, siatkę +ramę. Z tym, że mam kilka wątpliwości.
Czy to i to będzie się bez problemu do siebie pasować i nakładać się na siebie? Polecicie mi jeszcze jakąś gablotę z entomona o wymiarze 50x40x6 bo ja niewiem jaką wybrać :s
A może na początek starczy siatka, aparat i klucz terenowy?? Zdjęcia też ładnie wyglądają na ścianie i motyle są wtedy większe niż normalnie byś miał w gablotce trupki więc każdy odwiedzający może podziwiać to czego normalnie nie zobaczy w trawie ;>
wejdź na forum entomologiczne i poszukaj w dziale warsztat, tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Co do literatury poleciłbym atlasy prof. Buszki albo najlepiej jakiś zwykły przewodnik po motylach (z zaznaczeniem że nie znajdziesz tam wszystkich gatunków), kluczy nie polecałbym brać w teren gdyż jest to kilkanaście zeszytów i byłoby ci nieporęcznie zbierać. Elementy kija i ramy będą pasować oto się nie bój. Co do gablot również jest wiele rad, ale ja wybieram lekką, szczelną i z pianką, czyli najtańszą w entomonie o takich samych wymiarach co ty. Dębową to można sobie trumnę zamówić ale jeśli stać cię na zbytki proszę bardzo. Polecam lekturę dotyczącą warsztatu na forum entomologicznym a jak chcesz to mogę ci przesłać pracę moich znajomych na temat fauny motyli Borów Tucholskich + plus moje listy uzupełniające.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-12-27, 17:43
Cytat:
nie chodzi o ramę i kij, tylko o siatkę 40 cm i ramę 40 cm
Oczywiście, że będą pasować. Warunek - byś oba elementy kupił w tej samej firmie. Sądzę jednak, że z różnych firm pewnie też będą pasowały - ale to już musiałbyś sprawdzić.
"wieko zamykane w technice pióro-wpust" i "dopuszczalne niestandardowe wymiary" możecie mi wytłumaczyć co to znaczy? 2. oczywiście wiem, ale chyba nie będzie tak , że gablota będzie 10 cm mniejsza ?
"Pióro - wpust" znaczy, że w pokrywie gabloty jest zagłębienie, w które wchodzi dopasowana do niego, wypukła część dołu gabloty. Taki rodzaj zamknięcia - bez zawiasów, tylko na wcisk.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-12-28, 17:01
Cytat:
dopuszczalne niestandardowe wymiary
Oznacza to, że na życzenie nabywcy, producent może wykonać gabloty o zadanych wymiarach (ale nie to, że wymiar gablot może być zmienny przy zadanych wymiarach)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum