Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-01-11, 18:49
Jurku musiałem trochę pogłówkować, bo zadanie jest dosyć problematyczne. Najbardziej namieszane jest w "Z angelicae". Wg mnie powinno być : 1 Z purpuralis - forma barwna, 2 Z angelicae, 3 Z lonicerae, 4 Z viciae, 5 Z filipendulae, 6 Z viciae, 7,8 Z lonicerae, 9 wygląda na Z angelicae, ale z tej perspektywy ???, 10 Z lonicerae, 11 Z angelicae.
Z filipendulae - dobrze, na bodajże 13 jest z Z lonicerae, a na 16 kopulują Z angelicae.
Z loti - dobrze, ale zastanawia mnie 3 (czarne przednie nogi i krótkie tępo zakończone buławki, czy nie Z purpuralis?). A może to tylko zniekształcenia na fotografii ?
Z purpuralis - 1,8,9 raczej Z loti, a pozostałe chyba jednak Z minos
ostatnie zdjęcie to kopulująca para Z loti.
Nie mam jednak absolutnej pewności co do niektórych oznaczeń i jestem otwarty na uwagi,
Fakt, namieszałeś trochę Jurek w tych zygenidach
Oto moje typy:
"Z. angelicae":
1 - Z. loti, 2 - Z. angelicae, 3 - Z. lonicerae, 4 - Z. viciae, 5 - Z. filipendulae, 6 - Z. viciae, 7, 8 Z. lonicerae, 9 - Z. viciae, 10 - Z. lonicerae, 11 - Z. angelicae
"Z filipendulae":
zgadzam się z Markiem - na 13 po prawej filipendulae, po lewej lonicerae, na 16 w kopulacji wg mnie filipendulae
"Z loti" - wszystkie ok
"Z purpuralis":
1,8,9 Z loti, reszta, czy to purpuralis, czy minos - nie podejmuję się oznaczać...
"Zygaena - jaka" - Z. loti
Marek Hołowiński
Wysłany: 2008-01-12, 08:09
Z angelicae - zasugerowałem się tępo zakończonymi buławkami,
Z filipendulae - 16 masz Adam rację, jak się tak mogłem pomylić???
a w pozostałych budzących moje wątpliwości przypadkach, przychylam się do zdania Adama
Marek Hołowiński
Wysłany: 2008-01-12, 09:41
Środkowa smuga między żyłkami cu1 i cu2 jest wydłużona prostopadle do bocznego brzegu skrzydła. Warto by jednak poobserwować na tym stanowisku gąsienice, oraz sprawdzić kilka okazów, w oparciu o budowę aparatów kopulacyjnych.
4,5 6 najbardziej przypominają Z minos, ale Z purpuralis też mogą mieć podobnie wyglądające smugi.
Pozostawmy więc tę sprawę nie rozstrzygniętą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum