Witam! chciałabym Was prosic o pomoc...
interesuje mnie symbolika motyla, chciałabym ja poznać, tak tylko dla siebie.
wiec jesli ktos miałby ochote mnie "doinformowac" to bardzo prosze
narazie znalazłam tyle:
"Motyle były często w czasach romantyzmu na grobach odzwierciedlane, jako symbol metamorfozy od larwy - przez poczwarkę - do motyla.
Piękno motyla odczuwano jak coś szczególnego i unikalnego.
Symbol duszy , szczęścia i natchnienia, lekkości i przemiany, transformacji i zmian. Powiada się w symbolice wróżbiarskiej, że wróży diametralną zmianę w stosunku do ludzi i życia, przewartościowanie sprawy. W sensie pozytywnym i negatywnym."
z góry dziekuje
"Motyl - symbol duszy, szczęścia, natchnienia, lekkości, piękności i przemiany - zawsze poruszał człowieka. Według jednej wersji z mitologii greckiej Atena, skuszona i przekonana poprzez Prometeusza, który ulepił człowieka, kładzie człowiekowi motyla na jezyku i w ten sposób daruje mu duszę. Również w obrazach chrześcijańskich spotykamy się z duszą, którą Bóg kładzie Adamowi na języku, przedstawianą często jako skrzydła motyla. Praca "Powiew szczęścia" składa się z dwu części: zdjęcia, które pokazuje motyla na języku osoby, oraz motyli "rozsypanych" po pomieszczeniu.
Motyle "latajace" po pomieszczeniu sa różnorodne - jak ludzie, jak pomysły, jak piękność i szczęście i jak życie: przychodzą i odchodzą - są jak lekki powiew, przyjemny i delikatny lecz nietrwały a jednak nie zapomniany"
(Kinga Dunikowska, maj 2002)
--
Motyl
Kojarzy się z ulotnym pięknem, delikatnością, wrażliwością.
Może symbolizować duszę. Oznacza transformację, przeobrażenie. Motyl może oznaczac także próżność i beztroskę.
-To jest potezny znak nowego poczatku na wyzszym planie. Tak jak motyl wynurza sie ze swego kokonu, moze to oznaczac wynurzenie sie w pieknie i nowej swiadomosci, znaczac czas odrodzenia i transformacji. U starozytnych motyl oznaczal dusze i nawet samo zycie. Czy jestes w czasie odradzania sie?
-"Towarzyski motyl" jest kims, kto lata tu i tam bez angazowania sie w jakis zwiazek. Czy to sie stosuje do jakiegos aspektu twojego zycia?
-Motyl moze oznaczac rowniez radosc i blogosc.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-02-25, 15:03
Kiedyś w jakiejś pozycji popularnonaukowej (z naciskiem na popularno, taka raczej dla młodzieży) wyczytałem, że angielska nazwa (czyli butterfly) wzięła się z tego, że mieszkańcy Wysp Brytyjskich wierzyli, iż są to duszki (elfy, fairy) podkradające masło ze spiżarni.
w języku starogreckim słowo 'psyche' można tłumaczyć na dwa sposoby: albo jako 'dusza' albo jako 'motyl'.
To dlatego motyl symbolizuje duszę. Warto też zapoznać się z mitem o Amorze i Psyche.
Na nagrobkach chrześcijańskich pojawiał się motyl jako symbol zmartwychwstania.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2012-08-11, 20:13
Dzis zdarzylo mi sie cos niesamowitego. Lezalam nad przepieknym potokiem gorskim w hiszpanskich Pirenejach i usiadl mi na dloni motyl... a chwile pozniej bylo ich dziesiatki. Obsiadly mnie, a jak sie ruszalam to lataly nade mna. I trwalo to caly dzien. Nie bylam sama, a motyle przylatywaly tylko do mnie... Czy jest na to jakies symboliczne wytlumacznie ?? Bede wdzieczna za kazda interpretacje. Dodam, ze to miejsce jest dla mnie magiczne, bo poznalam je w "magicznych" okolicznosciach
_________________ antropoligicznie, mitycznie i symbolicznie zainteresowana motylami
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-08-11, 22:30
Cytat:
Czy jest na to jakies symboliczne wytlumacznie ??
Tego akurat nie wiem, takie pytanie trzeba by zadać wróżce.
Cytat:
Bede wdzieczna za kazda interpretacje
Motyle siadają na człowieku głównie dlatego, że przyciąga je zapach potu. Starają się w ten sposób uzupełnić braki pewnych soli mineralnych. Być może masz jakąś specyficzną przemianę materii i związany z tym nietypowy skład chemiczny potu. Ludzie najczęściej tego nie zauważają, owady tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum