Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki to gatunek ???
Autor Wiadomość
Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
  Wysłany: 2006-06-26, 13:13   Jaki to gatunek ???

Witajcie :)

Dzis w domu znalazlam wielka ćme i zastanawiam sie co to za gatunek - nigdy niewidzialam tak wielkich okazów !

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-06-26, 13:21   

To zawisak - nastrosz topolowiec ( Laothoe populi ). Pospolity gatunek, ale ładny i rzeczywiście mogący zaintrygować wielkością (choć są i gatunki większych zawisaków, nawet wśród tych polskich).

Łukasz
Gość
Wysłany: 2006-06-26, 13:49   

Nawiązując do "wielkich" motyli to w zeszły czwartek zaobserwowałem na ścianie domu (niestety bez zdjęcia) "ogromnego" motyla nocnego bez wątpienia miernikowca. Miał, baz przesadzania jakieś 6,5-7,5cm. Ledwo się mieścił przez szyjkę zwykłego słoika. Wiem, że są wielkie motyle z rodzaju boarmia, bo sam takiego przedwczoraj złowiłem, ale ten był jakiś "wyjątkowy". Samiec dodam. Czy takie "cuda" są w Polsce, czy to jakiś zalatujący okaz?

Alicja
Gość
Wysłany: 2006-06-26, 19:22   

Catocala napisał/a:
To zawisak - nastrosz topolowiec ( Laothoe populi ). Pospolity gatunek, ale ładny i rzeczywiście mogący zaintrygować wielkością (choć są i gatunki większych zawisaków, nawet wśród tych polskich).

Dzięki :)

A Zawisaka Borowca to kilka dni temu widzialam w nocy na scianie budynku
http://www.lepidoptera.ba...=177&country=PL

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2006-06-26, 21:56   

Łukasz napisał/a:
Nawiązując do "wielkich" motyli to w zeszły czwartek zaobserwowałem na ścianie domu (niestety bez zdjęcia) "ogromnego" motyla nocnego bez wątpienia miernikowca. Miał, baz przesadzania jakieś 6,5-7,5cm. Ledwo się mieścił przez szyjkę zwykłego słoika. Wiem, że są wielkie motyle z rodzaju boarmia, bo sam takiego przedwczoraj złowiłem, ale ten był jakiś "wyjątkowy". Samiec dodam. Czy takie "cuda" są w Polsce, czy to jakiś zalatujący okaz?

Łukaszu, a może jakiś dokładniejszy opis (barwa, wzory na skrzydłach itd.)? I po czym wywnioskowałeś, że to miernikowiec?

Łukasz
Gość
Wysłany: 2006-06-26, 23:31   

Więc, był on w tonacji szarej, gdzieniegdzie bardziej lub mniej przyciemniony. Miernikowiec dlaczego - po prostu z "nawyku", bo miał "wątłą" budowę ciała, czułka pierzaste, delikatne, cienkie skrzydła, chudy odwłok. Ale po prostu się pytam, czy tak wielkie miernikowce są w Polsce

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2006-06-27, 02:32   

Cytat:
Więc, był on w tonacji szarej, gdzieniegdzie bardziej lub mniej przyciemniony.

Otóż to - w których miejscach on był bardziej czy mniej ciemny, to zasadnicze pytanie :wink: Bo takim ogólnikiem jak powyżej można opisać niestety wiele motyli...

A drugie zasadnicze pytanie - w jaki sposób oceniłeś rozpiętość skrzydeł tego okazu? Zmierzyłeś? Oszacowałeś poprzez porównanie z czymś, czego wymiary znasz (a właśnie, pisałeś o otworze słoika - jego średnica może być dobrą skalą porównawczą)? Czy wyłącznie tak na oko? Bo ten trzeci sposób jest wyjątkowo zawodny, nawet doświadczony motylarz może przeszacować wielkość owada.

Cytat:
Ale po prostu się pytam, czy tak wielkie miernikowce są w Polsce

A ja tylko jestem ciekawa - no i nie miałabym nic przeciwko, by rozwiązać zagadkę tego niezwykłego motyla :wink: Oczywiście najbardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem jest to, że był nim wyjątkowo okazały egzemplarz Hypomecis roboraria, ale kto wie, co jeszcze kryją polskie lasy i łąki 8) A serio - szkoda, że nie masz fotki (i to najlepiej ze skalą porównawczą), bo bez zdjęcia zazwyczaj gdyba się długo a bezowocnie...

Odpowiedz do tematu