Widac, że dobry jestes w oznaczaniu motyli Catocala! <kłania się>. Zdradzisz mi jak poznajesz ze to samiec lub samica?
Ja sam potrafie sobie okreslic, iż to ,,Modraszek ikar" ale nie potrafie stwierdzic czy to samiec czy samica. I to mnie danerwuje Zdradź mi podstawowe kryterium rozpoznawania płci motyli. Prosze
U ikara to proste jak kaszka z mleczkiem Od wierzchu - oczywista sprawa, samiec błękitny, samica brązowa, ewentualnie z błękitnym nalotem. Od spodu - u samca odcień skrzydeł szaroniebieski, u nasady z turkusowym nalotem. Samica - szarobrązowa, turkusowego nalotu mniej. Bardzo ładnie widać tę różnicę np. tu. Rozpoznawanie płci (gatunków zresztą też) to kwestia wprawy - im więcej motyli nałapiesz i obejrzysz, tym sprawniej będzie Ci to szło.
Z gatunkami, u których nie występuje dymorfizm płciowy w ubarwieniu jest oczywiście zdecydowanie trudniej. Można zwracać uwagę na wielkość - samice często mają nieco większą rozpiętość skrzydeł - ale to nie zawsze się sprawdza, dlatego najlepiej patrzeć na odwłok: u samic jest on zazwyczaj wyraźnie grubszy niż u samców.
Po polsku możesz mówić nawet "to błękitne bydlę", byle tylko łacina się zgadzała
krwawabestia Gość
Wysłany: 2006-06-29, 10:57
Catocala napisał/a:
No bo ikar Semiargus ma zupełnie inny spód
ogladam modraszki ikar z tutejszej galerii i wszystkie maja takie pomaranczowe kropki a ten nie???? co jest znakiem rozpoznawczym dla takiego ikara ze jestes przekonany ze to akurat ten??
U okazu na fotce też widać pomarańczowe plamy - rzecz w tym, że primo: ma uszkodzone skrzydła, zwłaszcza prawe tylne, sekundo: jest ogólnie mocno powycierany - dlatego ten pomarańcz jest mało widoczny. Poza tym semiargus ma pojedyncze rzędy plamek, tak na przednich, jak i na tylnych skrzydłach (pomijam te pojedyncze wydłużone plamki) - natomiast ikar ma trzy rzędy: przy nasadzie skrzydła, pośrodku i na brzegu (tu jako jeden rząd traktuję pomarańczowe plamki wraz z obustronnym obrzeżeniem). U motyla ze zdjęcia najmniej widoczny jest rząd brzeżny (na przednim skrzydle jest wyblakły i wytarty, na tylnym - oderwany), ale po umiejscowieniu reszty plamek widać, że to ikar. Dla porównania - oto spód semiargusa , bardzo dobrze widać różnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum