U nas na Pomorzu jeszcze cienko z motylami, ale te dwa pstryknąłem dziś rano. Chyba z rodziny Depressariidae. Byłbym wdzięczny za pomoc w ich oznaczeniu. Pozdrawiam. Piotr
To odpowiedź na post mnicha. Sorry, że tak późno, dopiero teraz zauważyłem. Nie mam żadnego sposobu - po prostu przylatują na różne oświetlone mury na moim osiedlu. Swoją drogą, jest b. trudno zrobić porządne zdjęcie tych mikrusów, szczególnie jeśli warunki świetlne są kiepskie. Dziś miałem Agonopterix ocellana (54-08a) i jeszcze coś (57-08a), chyba albo A. ciliella albo A. heracliana, a może jest to jeszcze coś innego? 57-08a siedział na suficie w tunelu pod blokiem, aparat ustawiłem na statywie możłiwie wysoko, ale i tak odległosć była ok. 1 m., z zoomem 12x. Oprócz tych, piękny, świeży okaz Ligdia adustata (56-08a). Byłbym wdzięczny za oznaczenie 57-08a, o ile da się na podstawie tego zdjęcia. Pozdrawiam, Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum