Wysłany: 2008-04-29, 10:04 Rusałka wierzbowiec czy drzewoszek?
Opisałem ją jako Nymphalis xanthomelas, ale zaczynam mieć wątpliwości:
http://krokus.tpn.pl/went...ze/P1280380.JPG
(tym razem daję link, żebyście mogli przeanalizować oryginał zdjęcia)
Była duża - w pierwszej chwili myślałem, że to przeleciał zlatany osetnik, co o tej porze roku byłoby nie lada wydarzeniem - dlatego pogoniłem za tym motylkiem...
A przy okazji zapraszam do pozostałych wiosennych obserwacji przyrodniczych z Podhala:
http://krokus.tpn.pl/went...wsze/index.html
(z motylków: Zieleńczyk ostrężynowiec (Callophrys rubi), Rusałka kratkowiec (Araschnia levana) i Zorzynek rzeżuchowiec (Anthocharis cardamides) - udało mi się zrobić dość porządne zdjęcia...
Ja bym obstawiał tak na 99% że to Nymphalis xanthomelas bo większość cech charakterystycznych się zgadza - biała półksiężycowa plama przy wierzchołku przedniego skrzydła, szerokie i rozjaśnione obrzeża skrzydeł, a wreszcie ich kształt. Podstawowa barwa ich tła może, a nawet powinna być rozjaśniona bo zimowaniu.
Naprawdę fajne zdjęcia Tak z ciekawości - jakiego sprzętu używasz?
Ja bym obstawiał tak na 99% że to Nymphalis xanthomelas bo większość cech charakterystycznych się zgadza - biała półksiężycowa plama przy wierzchołku przedniego skrzydła, szerokie i rozjaśnione obrzeża skrzydeł, a wreszcie ich kształt. Podstawowa barwa ich tła może, a nawet powinna być rozjaśniona bo zimowaniu.
Naprawdę fajne zdjęcia Tak z ciekawości - jakiego sprzętu używasz?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-04-29, 16:08
Odróżninienie N.polychloros od N.xanthomelas wiosną jest o wiele trudniejsze. Plamy kostalne na skrzydłach przednich u N.polychloros są białe (zamiast żółte), zmieniony jest odcień tła. Ważną cechą rozpoznawczą może być szerokość czarnej obwódki przy brzegu zewnętrznym skrzydła tylnego. U N.xanthomelas jest ona o wiele szersza. Pokazuję to na dołączonym zdjęciu. Na tej podstawie sądzę, że zdjęcie Jarka prezentuje N.polychloros.
Odróżninienie N.polychloros od N.xanthomelas wiosną jest o wiele trudniejsze
niezależnie Antku od pory roku - przecież jeden ma "nogi" czarne a drugi słomkowe (brudno-żółte) i to jest jednoznaczan cecha. Opieranie się na kolorach plamek jest doś dyskusyjne.
U N.polychlorosa nogi zlewają się z tułowiem,są tej samej barwy,natomiast u N.xantomelasa nogi są siwe,szare czasami nie tyle żółte co słomkowe,ale zawsze wyraźnie jaśniejsze od tułowia.
Ostatnio zmieniony przez grzegorzb 2008-04-30, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia nóg tego motylka, zresztą dopiero w domu po przestudiowaniu klucza dowiedziałem się o ich znaczeniu w tej kwestii. Mi też wydaje się, że czarna obwódka ST jest ciut za wąska, jak na xanthomelas - dlatego miałem wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-01, 12:12
Oczywiście Grzegorzu, że tak - nogi to "właściwa" cecha, toteż nie pisałem, że oznaczenie jest niemożliwe. Problem porusza sam Jarek - nikt nie fotografuje tych rusałek tak, by było widać nogi . Mój komentarz:
Cytat:
Odróżninienie N.polychloros od N.xanthomelas wiosną jest o wiele trudniejsze
dotyczy głównie fotek na forum. (mogłem to od razu zaznaczyć )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum