Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-04, 20:46
Określanie gatunku Eupithecii ze zdjęcia, to bardziej zgadywanie niż oznaczanie. Nie wiadomo jaka jest rzeczywista wielkość motyla, nie do końca wiadomo jaki jest prawdziwy odcień skrzydeł, większość szczegółów tylnych skrzydeł jest zakryta skrzydłami przednimi. Niezmienna jest tylko wiara prezentującego zdjęcie, że może się uda...(tu akurat nawet Piotr ma wątpliwości )
Ten motyl np. mnie przypomina E.irriguata. Ale pewności nie mam.
_________________ Antek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-05, 09:36
Faktycznie, motyl na zdjęciu bardzo przypomina E.lanceata. Pewien problem stanowi roślina pokarmowa. Gatunek ten preferuje świerk. Sam się musisz Piotrze zorientować, czy w miejscu, gdzie spotkałeś tego motyla są jakieś młodniki świerkowe. Możliwą rośliną pokarmową może też być jałowiec (Juniperus).
Tak, są świerki w pobliskim lesie, i znajduje się młodnik świerkowy (plantacja choinek) jakiś pół kilometra od miejsca znalezienia motyla. Tu nie ma w lasach jałowca. Ten zresztą przyleciał do światła na osiedlu. Jak będę miał chwile czasu, to przejrzę ten młodnik - może będzie jakiś świeższy egzemplarz motyla. Zdaje sobie sprawę, że oznaczanie Eupithecia sp. to niełatwa sprawa, szczególnie jak motyl jest trochę zlatany, jak w tym wypadku. A że nie podałem wymiary skrzydeł, to moje przeoczenie - poprawię się! Ale oryginalny deseń jest jeszcze widoczny, i rzeczywiście zgadza się z E. lanceata. Jeszcze raz dziękuję za oznaczenie. Pozdrawiam. Piotr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum