Dziś rano byłem w najbliższym lesie - bukowym (w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym) przy słonecznej pogodzie. Kilka razy widziałem dość duże motyle, wielkości dostojki malinowca, ale wyraźnie koloru ochrowego. Przelatywały dość szybko przez miejsca nasłonecznione. Nie udało się ich fotografować - latają tak szybko, że nie widać gdzie usiadają. Choć także hołduję zasadę, że obserwacje na stronie Krzyśka Jonki zapisuję tylko na podstawie fotografii (z wyjątkiem kilku b. pospolitych gatunków), czy w tym wypadku można zrobić wyjątek? Jak inny motyl tej wielkości i koloru lata rano o tej porze roku w lesie bukowym ? Czyli, czy taka obserwacja można zaliczyć jako stuoprocentowa? Proszę o uwagi bardziej doświadczonych koleżanek/kolegów. Piotr
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-16, 17:01
Zapewne to była Aglia tau, ale skoro sam masz wątpliwości, co można Ci mądrego doradzić? Samce latają w poszukiwaniu samic, które siedzą sobie spokojnie na pniach buków. Spróbuj się zabawić, i ją znaleźć. Miałbyś dowód .
Kilka razy widziałem dość duże motyle, wielkości dostojki malinowca
Dokładnie o tym samym myślałem gdy pierwszy raz ją zobaczyłem. Nic innego nieprzychodziło mi do głowy prócz paphii...
Dopiero gdy brat zobaczył to powiedział że to pewnie to
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-05-27, 19:35
Podczas pobytu w Pieninach udało mi się po raz pierwszy w życiu zetknąć się z lotnicą. Samce widziałem codziennie, ale nie siadały. Natomiast pod Zamkową Górą ta oto piękność (bo to chyba samica jest?) była dla turystów większą atrakcją niż ruiny:
Swoją drogą miałem niezły ubaw słysząc komentarze typu "Patrzcie, to ten motyl co przewodniczka mówiła", "Chodźcie tutaj, niepylak apollo siedzi!"
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-05-27, 20:00
to rzeczywiście musiałeś się uśmiać
Ja nigdy jeszcze nie obserwowalem A.tau :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum