Zainteresowanie grupą: ogólnie
Wiek: 31 Dołączył: 13 Gru 2007 Posty: 19 Skąd: Wielkie Drogi
Wysłany: 2008-05-17, 06:20 Gąsinica
Witam pootrzebuje szybko zidentyfikować tą gąsienice. Chodzi mi o nazwę. Czym się żywi i wszystko o niej.
Mam zamiar ją hodować.
Prosze też o jakieś pierwsze porady.
Czym zakryć słoik?
Jaki mm być wielki słoik?
Jak go wystroić (jakaś gałązka)
PS: Ta gąsienica jak chodzi po mojej ręce dla bezpieczeństwa wytwarza nitkę.
Jak na moje oko to może być Epirrita autumnata:
http://www.lepidoptera.pl...=482&country=PL
Rośliny żywicielskie znajdziesz w linku.
Wielkość hodowlarki - zależy od rozmiarów gąsienicy; jeżeli trafiłam z gatunkiem, nie osiągnie ona dużo więcej niż 2 cm, więc wystarczy średni słoik (zupełnie małych nie polecam - trudniej się je "oporządza" ). Przykrycie - jakiś materiał dobrze przepuszczający powietrze, może być gaza czy kawałek starej firanki (nawet ze wzorkiem ) - ważne, aby oczka tkaniny były na tyle małe, żeby gąsienica nie mogła się przez nie przecisnąć. Podawaną roślinę najlepiej umieścić w buteleczce z wodą (szyjkę butelki uszczelniamy watą, żeby gąsienica się nie utopiła), wtedy nie zwiędnie tak szybko. Żadnego specjalnego wystroju w hodowlarce nie trzeba, wystarczą gałązki, na których będą liście. Oczywiście słoik trzeba regularnie czyścić z odchodów.
I pamiętaj - jeżeli nie zidentyfikowałam dobrze gatunku i nikomu innemu też się to nie uda, a gąsienica nie będzie chciała jeść podawanych roślin, najlepiej odnieś ją w to samo miejsce, gdziej ją znalazłeś.
Jeśli chodzi o utrzymywanie roślin długo w świeżości, to odkryłem ostatnio (choć może wcale nie jest to żadne odkrycie) dobrą metodę
Często, jak kupuje się kwiaty w kwiaciarni, to zakładają na końcu łodygi małą fiolkę z wodą.
Ostatnio zastosowałem takie coś do pokrzywy - bez wody nie wytrzymuje nawet doby, z tą fiolką - może stać nawet tydzień (a przede wszystkim gąsienice się nie topią )
No właśnie coś podobnego miałam na myśli Tyle że ja używam szklanych buteleczek lub małych plastikowych pojemników (dobrze sprawdzają się np. kliszówki z wyciętym w pokrywce otworem).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum