Czy mogę teraz znaleść jajeczka czy raczej gąsienice rusałki pawika? Jestem z Wrocławia i szukam już od 2 tygodniu i nie widzę ani jajeczek ani gąsienic. Może źle szukam, ponieważ dopiero zaczęłam się interesować motylami...
Drugie moje pytanie to jak odróżnić samice od samca rusałki pawika. Wszędzie szukałam i nie znalazłam...
Teraz właśnie jest czas na gąsienice pawika - szukaj ich wszędzie tam, gdzie rosną spore kępy pokrzyw (zarośla, parki, raczej zaniedbane ogrody - ogólnie wilgotniejsze miejsca). Młode gąsienice żerują gromadnie, tworząc gniazdo na wierzchołkowych częściach roślin - starsze, wyrośnięte będą występować raczej pojedynczo (jajeczek nie radzę szukać, bo praca włożona w ich poszukiwania jest niewspółmierna do efektów).
Samca i samicę pawika nie jest łatwo odróżnić - najlepszą cechą jest wielkość i grubość odwłoka: u samca jest węższy, smuklejszy, u samicy grubszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum