Mam problem z powszelatkiem malwowcem. Jedno dzisiejsze wyjście, cztery różne motyle. Pierwotnie oznaczyłem wszystkie jako Pyrgus malvae. Jednak pierwszy Pyrgus (1) był wyjatkowo duży w odróżnieniu od nr 2,3,4 - tak duzy jak powszelatek brunatek. Następna różnica to intensywność plamek zewnętrznych - tuż przy strzępinie. Różna jest też "siwizna" przy nasadzie przednich skrzydeł. Porównywałem je do : Pyrgus alveus, carthami, armoricanus, serratulae. Innych jako niewystępujących w Polsce i na Dolnymśląsku nie brałem pod uwagę. Suma sumarum wychodzą mi wszystkie na malwowca. Zaskoczyła mnie jednak aż tak duża zmienność u jednego gatunku.
Proszę o potwierdzenie oznaczenia.
Na koniec spaceru miła niespodzianka Carterocephalus palaemon
Pyrgus 1.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 92.32 KB
Pyrgus 2.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 90.54 KB
Pyrgus 3.jpg
Plik ściągnięto 76 raz(y) 107.16 KB
Pyrgus 4.jpg
Plik ściągnięto 75 raz(y) 96.76 KB
Carterocephalus palaemon.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 85.52 KB
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-05-20, 16:10
wsio pasi na P.malvae... rozmiar się nie liczy ... ponoć
Brat
Zainteresowanie grupą: Pyralidae
Wysłany: 2008-05-20, 17:27
Comes napisał/a:
Zaskoczyła mnie jednak aż tak duża zmienność u jednego gatunku.
To naturalne. Są gatunki o b. dużej zmienności osobniczej np. przeplatka atalia
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-20, 17:28
Powszelatki to motyle dosyć zmienne. I oznacza się je po wyglądzie spodu tylnych skrzydeł. Więc nie zdziw się Jurku, że czasem nie będzie można ich oznaczyć.
Nawet gdy ma się okaz w ręku, na szpilce, to też bywają kłopoty. Pokazuję w załączniku taki zmieniony okaz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum